Professionals | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Professionals

ELS MUSEUS EN TEMPS DE LA COVID-19


Davant la sacsejada que ha causat en les societats del món l’actual pandèmia de la COVID-19, són molts els sectors que estan reflexionant aquests dies sobre com afrontar el futur. En l’àmbit de la cultura en general i dels museus en particular s’ha generat un intens i interessant debat en el qual volem participar.
 
Així, en el marc del Dia Internacional dels Museus, et proposem parar una estona i dedicar l’atenció a escoltar i reflexionar plegats a través de cinc converses virtuals que tindran lloc el 19 i el 20 de maig al canal Youtube de patrimonigencat.
 
Totes cinc converses tindran el mateix format: una persona del sector museístic amb experiència sobre l’àmbit a tractar preguntarà a un especialista de l’altre sector, al qual se li demanaran reflexions per entendre com els està afectant la crisi. Després s’establirà un diàleg sobre les perspectives que aquest nou context  pot oferir en relació amb els museus.
 
 

DIMARTS 19 DE MAIG


19h | Museus i Turisme
Ara que es parla de potenciar el turisme local i de preparar corredors turístics per salvar la temporada d’estiu del turisme internacional, com poden els museus catalans imbricar-se i ser més rellevants en el marc de l’oferta turística del seu territori?

Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals (El Vendrell)
Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme

Vés a la retransmissió
___

20h | Museus i Món digital
Ara que hem vist la necessitat i el potencial que té oferir els continguts dels museus on line, com podem competir davant l’alt nivell de qualitat que trobem a les xarxes i fomentar la intersecció entre presencialitat i virtualitat?

Albert Sierra, noves tecnologies a l'Àrea de Programes Públics de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural
Jordi Sellas, director de l'IDEAL i periodista i gestor d'empreses culturals

Vés a la retransmissió

 

 

DIMECRES 20 DE MAIG


17h | Museus i Educació
Ara que el sector educatiu està immers en la complexitat de la reobertura dels centres i en encarar el curs escolar compatibilitzant classes presencials i telemàtiques, com hem de reorientar l’oferta pedagògica dels museus perquè respongui a les noves necessitats dels docents i aconseguir estar presents en el dia a dia de les escoles?

Mireia Mayolas, cap d’Àrea d’educació i activitats del Museu Marítim de Barcelona (Barcelona)
Julio Pérez Tudela, director del CESIRE - Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa. Departament d'Educació de la  Generalitat de Catalunya

Vés a la retransmissió
___

18h | Museus i Salut

Ara que es preveu que el confinament tingui efectes adversos per a la salut mental, el benestar psicològic i els hàbits de vida de la ciutadania, com podem aprofitar el potencial que tenen els museus i el seu patrimoni com a recursos saludables, segons els ha reconegut l’OMS recentment? 

Eduard Bech, director del Museu de l’Empordà (Figueres)
Guillem d’Efak, director de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa i Coordinador de l’Estratègia Arts en Salut de l’Institut Català de la Salut

Vés a la retransmissió
___


19h | Museus i Inclusió

Ara que comencem a estar immersos en una crisi econòmica fulminant i incerta que està afectant especialment els col·lectius més vulnerables, com poden els museus exercir veritablement la seva funció social i contribuir a pal·liar la bretxa cultural ja existent?

Carme Bergés, directora del Museu de Cervera
Xavier Campos, gerent del Col·legi d’Educadores i Educadors socials de Catalunya (CEESC)

Vés a la retransmissió