#despertaelpatrimoni | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

#despertaelpatrimoni

Activitat didàctica “Desperta el patrimoni”

A vegades, el nostre patrimoni és tan proper que se’ns fa invisible. No perquè estigui amagat, sinó perquè tot i passar-hi per davant o saber que forma part de les col·leccions dels nostres museus, no ens hi fixem o no el mirem prou.
 
El patrimoni, de vegades, resta com adormit. Cal aprendre a despertar-lo! I per això, cal aprendre a mirar. L’objectiu de l’activitat didàctica “Desperta el patrimoni” és la descoberta del patrimoni a partir de la fotogrametria. Una nova manera d’acostar-nos al patrimoni que ens envolta i de relacionar-nos-hi.
 
La fotogrametria és una tècnica de captació d’imatge consistent en l’elaboració de models 3D a partir de fotografies de l’objecte des de tots els punts de vista. Aquestes es capturen de manera que les imatges se superposin entre elles i, posteriorment, es processen aquestes imatges mitjançant un programa especialitzat per obtenir el model 3D.
 
Els últims avenços en la creació de models 3D a partir de la fotogrametria, que permeten generar-los amb un telèfon intel·ligent, obren la porta a la participació social i a la programació d’activitats que combinin la tecnologia amb l’apreciació i valoració del patrimoni cultural.
 
Digitalitzant perfeccionem l’observació i la memòria; resseguint lentament amb els ulls i el mòbil els detalls, els anem interioritzant. Fem nostres formes, línies, colors i matisos; altrament, alguns d’ells passarien desapercebuts. I els conceptes —romà, fàbrica, modernista, llàntia, gòtic, escultura, capitell— es converteixen en imatges que faciliten la comprensió del coneixement. La percepció requereix temps i paciència, i la fotogrametria ofereix l’atenció, la concentració i la calma necessàries per enriquir l’observació. L’emoció, a part de facilitar l’aprenentatge, juga una altra funció complementària: el coneixement queda per sempre més associat als records. És quan ens hem fet nostre el patrimoni a través de la mirada atenta i la creació d’un model 3D, i ens hi identifiquem i l’aprehenem, que es generen les ganes de compartir els resultats i les descobertes amb els altres. D’aquí parteix l’estímul per fer-ne difusió a través de les xarxes socials.
 
Amb aquesta activitat es vol donar visibilitat al patrimoni perquè pugui ser més estimat i més valorat, i així ajudar, entre tots, a conservar-lo millor. El patrimoni és la memòria del passat que tenim present i que ens ajuda a entendre’ns a nosaltres mateixos com a part de la col·lectivitat: qui som, d’on venim, on volem anar. És llavors que el patrimoni pot esdevenir un element educatiu de primer ordre. Cal aprofitar el reclam que suposa la tècnica de la fotogrametria i les atractives possibilitats del 3D.

 Sessions formatives de l’activitat
 
Si esteu interessats a programar l’activitat didàctica “Desperta el patrimoni” al vostre municipi, el dia 9 de setembre (de 10.00 a 12.00 h) o bé el dia 10 de setembre (de 16.00 a 17.00 h) tindrà lloc una formació en línia.
 
Us hi podeu inscriure seguint el següent enllaç.
 
Prèviament a la data de la formació rebreu la guia didàctica de l’activitat.