Activitats

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes
Fem un museu a Sant Pere de Rodes
Quan?

11/06/22 - 07/05/23

On?

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

11/06/22 - 07/05/23

FEM UN MUSEU A SANT PERE DE RODES

L'any 2022 celebrem el mil·lenari de l'església de Sant Pere de Rodes. Aquest esdeveniment commemora la primera consagració de què hi ha constància, l'any 1022, amb l'abat Pere, el bisbe Oliba i l'arquebisbe de Narbona Guifré.

Durant el segle XIV es va posar en circulació la llegenda de les relíquies del sant que havien vingut de Roma amb una butlla papal, un suposat document que hauria emès el papa Urbà II el 1088 en què es concedien privilegis espirituals a tothom que visités l'abadia uns dies determinats a l'any, a més dels anys en què la festa de la Santa Creu, el dia 3 de maig, caigués en divendres. Aquest fet va impulsar Sant Pere com a centre de pelegrinatge. Després de Sant Pere de Rodes hi havia qui continuava cap a Galícia, perquè, malgrat que el monestir no formava part de cap de les rutes destacades del Camí de Sant Jaume, sí que era un dels seus punts d'inici en terres catalanes.

Aquest any volem commemorar aquesta efemèride amb l'alumnat de l'Escola Les Clisques del Port de la Selva i l'alumnat de l'Escola Puig d'Esquers de Colera fent un projecte conjunt al monestir.

"Fem un museu!" és un projecte col·laboratiu entre el Servei Educatiu del monestir i les escoles per exposar algunes de les peces del fons arqueològic del monestir en un museu construït de manera conjunta on es treballen els valors del patrimoni com a constructors de memòria i de pau. Aprendre a estimar el patrimoni des de la infantesa és la garantia de la seva conservació mil·lenària, i, amb aquest objectiu, treballarem els valors del projecte que faran que el Conjunt monumental de San Pere de Rodes continuï sent un símbol de la comunitat més propera i que, alhora, s'estengui al món.

Les peces que es presenten en aquest museu, des de la mirada de les nenes i nens, ens mostren el passat de Sant Pere de Rodes. S'hi poden trobar, per exemple, els capitells que lluïen al monestir, un cap de l'apòstol que formava part de la portalada de l'església, un morter que potser va servir per cuinar els plats dels monjos i un alquerc per jugar durant les hores d'oci. Aquestes peces, algunes de les quals són originals i d'altres còpies, es mostren per primera vegada gràcies a la feina feta per les escoles.

 

Fem un museu

Logo

accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural