Actualitat

Restaurades les vuit escenes i el frontal d’altar del retaule barroc de Sant Ramon del Castell de Cardona

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha realitzat la intervenció, que ha durat quatre mesos i s'ha dut a terme in situ i als laboratoris del centre.

El retaule es troba dins la Capella de Sant Ramon Nonat, del s. XVII, que es va construir al lloc on, segons la tradició, hauria mort el sant.

02/02/2021 / Administradora

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha restaurat les vuit escenes i el frontal d’altar, de fusta policromada i daurada, que formen part del retaule barroc de Sant Ramon, de la Capella de Sant Ramon del Castell de Cardona.

El conjunt de relleus, que representen diversos fets de la vida del sant, i el frontal d’altar, que conté l’escut dels Cardona, estan aixoplugats dins la Capella de Sant Ramon Nonat, que s’hauria bastit al lloc on, segons la tradició, hauria mort el sant, dins el castell de Cardona.

La intervenció, que ha durat quatre mesos, s’ha dut a terme en dos llocs: les intervencions de desmuntatge i muntatge s’han realitzat in situ i les tasques de documentació, estudi tècnic i conservació i restauració s’han fet en els laboratoris del CRBMC. La intervenció ha tingut un cost de 11.749 euros.

Muntatge de l'estructura nova d'alumini anoditzat per a l'exposició final del conjunt. CRBMC

Després del desmuntatge, i un cop en els laboratoris del CRBMC, es va dur a terme l’examen visual i les anàlisis amb diferents tècniques fotogràfiques i de laboratori. Els resultats de l’estudi van determinar que la capa de pintura requeria una fixació de manera generalitzada. El procés de neteja va consistir a retirar la brutícia superficial, a remoure la capa de vernís oxidat i a eliminar les repintades. Per finalitzar la intervenció de la policromia i de la dauradura, es va donar una capa de protecció a tota la superfície pictòrica.

Pel que fa al suport de fusta, s’han unit de nou les posts i s’han encolat les esquerdes existents. També s’han reforçat els travessers per guanyar estabilitat estructural. Per a l’exposició de les peces del retaule, s’ha dissenyat una nova estructura de doble marc, d’alumini anoditzat. Aquest sistema permet la subjecció de la peça al mur i millorar-ne les condicions de conservació, ja que s’habilita l’accés al revers de les peces, i se’n pot fer un millor manteniment.

Durant el muntatge de l'estructura d'alumini. CRBMC

Tot el conjunt es trobava en un estat de conservació deficient. L’estrat pictòric, tant de la policromia de l’estofat, així com la dauradura patien nombroses pèrdues, que deixaven al descobert la capa de bol, que fins i tot,en alguns casos, s’havia perdut i permetia veure la capa de preparació.També s’observava, en tot el perímetre de les taules, una repintada de color fosc, que cobria els emmarcaments daurats originals.En el cas del frontal, també es detectaven pèrdues de policromia, que deixaven a la vista el pa d’or. La dauradura de l’escut es trobava completament repintada amb purpurina. També es localitzaven aquest tipus de repintades en tots els punts de la peça on s’havia perdut el pa d’or.

En general, es detectaven rascades i abrasions, així com orificis provocats per insectes xilòfags a tota la superfície pictòrica. A més, el suport presentava esquerdes, en el sentit longitudinal de les fibres, pròpies dels moviments de contracció i dilatació, per la higroscopicitat de la fusta.

Un retaule de gran valor

El desembre de 1681, després d’una epidèmia de pesta a Catalunya, la duquessa Caterina d’Aragó i Sandoval, filla i hereva del duc Lluís Ramon Folc, ordena la fundació de la Capella de Sant Ramon Nonat, que s’havia de bastir al lloc on s’havia mort el sant l’any 1240, amb altar, retaule i llàntia d’argent.El febrer de 1682, s’inicien les obres. El retaule el va dur a terme l’escultor manresà Pau Sunyer i de la dauradura se n’encarregà l’argenter local Magí Torrabruna.

El castell de Cardona, d'estil romànic i gòtic, és considerat com una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya. Actualment, és gestionat pel Departament de Cultura.

Detall del cos del sant damunt d'una mula camí del seu enterrament després de restaurar. CRBMC

 

More news
22/07/2020
Monuments de la Generalitat renova la seva pàgina web

La pàgina web de Monuments mostra l’activitat dels monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural

Amb la renovació, la web incorpora el sistema de venda d’entrades en línia per internet

22/07/2020
Els Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural acullen aquest estiu més d’una vintena d’activitats culturals

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha engegat aquest mes de juliol les activitats d’estiu als diversos monuments que gestiona a tot el país. La programació inclou un ampli ventall d’activitats que contribueixen a difondre el ric patrimoni del país i que estan pensades per oferir als ciutadans un atractiu més per visitar el seu patrimoni i fer-ho de manera segura.

Els diumenges, visita de franc els museus i monuments de la Generalitat

Els museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya obrim els diumenges de manera gratuïta mentre duri el confinament municipal. T’esperem amb les portes obertes perquè gaudeixis de l’art, la història, la ciència i la tècnica, ben a prop de casa teva i seguint estrictes mesures de seguretat sanitària.

27/11/2020
Descobert el possible nom original de la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles

La ciutat seria coneguda amb el nom de Kum segons la inscripció ibèrica apareguda en un fragment de plom.

Aquest matí, al jaciment ibèric de Castellet de Banyoles, a Tivissa (Ribera d’Ebre), s’ha anunciat una significativa troballa que permetria demostrar que Castellet de Banyoles, capital del poble ibèric dels Ilercavons, era coneguda amb el nom ibèric de Kum.

Logo

© Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural