Jornades Europees de Patrimoni | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Obrint les portes del patrimoni cultural

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.
Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del nostre patrimoni cultural, programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. Un gran ventall de propostes (des de portes obertes o visites guiades fins a concerts i activitats i tallers familiars, entre d’altres) que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l’agenda en línia.
 
Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. Us convidem a viure noves activitats i experiències en aquesta propera jornada de portes obertes del patrimoni cultural.


El Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020

Des de l’edició del 2019, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any sigui mereixedora d’aquesta capitalitat.
 
Seguint la col·laboració iniciada l’any anterior amb Cervera, amb la producció de l’audioguia “Cervera, a peu de museu”, desenvolupada en col·laboració amb el Museu de Cervera, les JEP d’enguany tindran un especial protagonisme al Vendrell, capital de la Cultura Catalana 2020, amb la posada en marxa d’una nova web-app gratuïta, “Finestres al Vendrell”, desenvolupada en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell. Un itinerari audioguiat pels 10 elements patrimonials més singulars de la capital del Baix Penedès, que té com objectiu introduir el visitant en la història i cultura del Vendrell i promocionar les diferents rutes culturals ja existents de Turisme del Vendrell i dels museus de la població.


JEP 2020. Patrimoni i educació

Des del Consell d’Europa, el tema que es proposa per a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni d’enguany gira a l’entorn del binomi patrimoni i educació.
 
Sovint, quan es parla d’educació i patrimoni es tendeix a pensar en un únic públic, l’escolar. Amb aquest lema, les JEP d’enguany volen donar rellevància a l’educació patrimonial en un sentit més global, sigui quin sigui el públic al qual es dirigeix i amb independència dels recursos didàctics utilitzats. Una visita guiada, un taller o una exposició temporal, entre molts altres, són elements de mediació patrimonial que permeten la transmissió del nostre llegat a la societat, des del present, amb una mirada al futur.


“Desperta el patrimoni”. Una activitat didàctica a disposició de tots els participants de les JEP 2020

En aquesta nova edició de les JEP, i seguint el lema proposat pel Consell d’Europa, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural posa a disposició de tots els organitzadors que en vulguin fer ús (ajuntaments, associacions, museus, monuments i altres equipaments patrimonials) una modalitat d’activitat didàctica de creació de models 3D a partir de la fotogrametria, d’una manera senzilla i atractiva: “Desperta el patrimoni” (enllaç a la pàgina).
 
Es tracta d’una activitat totalment adaptable als diferents espais patrimonials, i que pot ser impulsada de manera autònoma pels organitzadors a partir de la guia didàctica de l’activitat que es publicarà, així com de les sessions formatives que es faran el mes de setembre. Trobareu més informació de l’activitat en el següent enllaç.
Cerca al mapa les activitats