L'Art Rupestre a Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

L'Art Rupestre a Catalunya


Què és l'art rupestre?

L’art rupestre és una de les manifestacions artístiques més antigues i fascinants de la humanitat. Consisteix en pintures i gravats realitzats sobre superfícies rocoses, tant a l’interior de coves com en abrics o zones a l’aire lliure. Aquesta forma d’expressió, present arreu del món, és un reflex de la creativitat, les creences i el pensament abstracte dels nostres avantpassats.  
 
A diferència d’altres manifestacions intangibles com la música, la dansa o els relats orals, l’art rupestre ha perdurat gràcies a la solidesa del seu suport: la roca. Aquestes obres, sovint de gran qualitat artística, eren utilitzades pels nostres avantpassats com a mitjà de comunicació visual per transmetre idees, reals o simbòliques, sobre el món que els envoltava i les seves creences. A Catalunya es conserven més d’un centenar de jaciments amb pintures i gravats que reflecteixen la riquesa cultural de les societats prehistòriques que van habitar aquesta terra.    
 
L’art rupestre representa una finestra única al passat, que ens permet entendre com les societats prehistòriques vivien, pensaven i es relacionaven amb el món. És un tresor cultural que mereix ser conservat i valorat.  Precisament per aquest valor excepcional els jaciments amb manifestacions d’art rupestre  estan protegits com a bé cultural d’interès nacional (BCIN), la màxima protecció que atorga la Llei 9/93 del patrimoni cultural català.