Josep Manuel Rueda | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural
 
Josep Manuel Rueda Torres és llicenciat en filosofia i lletres per la UAB (especialitat d’arqueologia), llicenciat en grau amb qualificació d’excel·lent per la mateixa universitat i doctor cum laude per la Universitat de Girona.

Ha estat secretari (1989-1990) i president (1991-1993) de l’Associació de Museòlegs de Girona, president de la Junta Gestora de l’Associació d’Arqueòlegs de Catalunya (1993) i vocal de la primera Junta de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (1995-1998). Així mateix, entre altres càrrecs d’assessorament, el 2011 fou membre del Consell Nacional d’Arqueologia i Paleontologia de Catalunya i de la Comissió de Recerca d’Arqueologia i Paleontologia.

Va ser cap de l’Àrea de Difusió i Explotació (actual Servei de Museus) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, director del Museu d’Art de Girona (2001-2007), director el Museu Etnològic del Montseny (1990-2001), director de l’Arxiu Històric Municipal d’Arbúcies (1987-2001), subdirector de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic de la Direcció General de Patrimoni Cultural (2008 i 2013) i director del Museu d’Arqueologia de Catalunya des del 2014 fins al seu nomenament com a director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, al juny del 2018.

Té formació específica addicional sobre museologia, restauració de materials arqueològics, màrqueting als museus, gestió cultural, etc. Ha fet nombroses conferències, presentacions, ponències, comunicacions, debats i taules rodones en relació amb la seva experiència en arqueologia, etnologia, gestió del patrimoni, museologia, etc. Així mateix, té una important activitat docent en museologia, gestió cultural i patrimoni cultural.

Des de l’any 1982, ha coordinat un total de 97 exposicions en diversos museus. Ha realitzat múltiples projectes museològics com el muntatge del Museu Etnològic del Montseny i els seus magatzems. Ha codirigit excavacions arqueològiques i prospeccions.

Des de l’any 1982 ha publicat un total de deu llibres i 193 articles relacionats amb la seva trajectòria professional.