Programa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

DIJOUS 15 DE NOVEMBRE
 
17.00 h | Benvinguda i presentació de la jornada
Elsa Ibar, Directora General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
Assumpció Puig, degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

17.30 h | Presentació dels treballs de la candidatura a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO: Priorat-Montsant-Siurana, Mosaic mediterrani, paisatge cultural agrícola
Roser Vernet, coordinadora de PRIORITAT

Presenta: M. Mercè Costa, arquitecta del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General de Patrimoni Cultural

Entre els objectius nacionals de l’any, està donar a conèixer i reconèixer el treball de salvaguarda, estudi i conservació  i difusió del patrimoni que desenvolupen institucions i associacions públiques i privades arreu del país, així com promoure el debat professional sobre la salvaguarda i difusió del patrimoni nacional.

En aquest context, hem cregut oportú iniciar les jornades amb la presentació de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO 'Priorat–Montsant–Siurana, mosaic mediterrani. Paisatge cultural agrícola', impulsada per l’associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona. La candidatura compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.


19.00 h | Presentació de la IV edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA
Montserrat Villaverde, historiadora
Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano i Jordi Portal, equip directiu del Premi

Presenta: Assumpció Puig, degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Enguany es convoca la IV Edició del Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, un certamen organitzat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) que compta amb la col·laboració del Departament.  El Premi va dirigit a arquitectes, però també a altres agents vinculats a la intervenció i la promoció del patrimoni arquitectònic.

El Premi té com a objectiu donar a conèixer les intervencions de qualitat en el patrimoni arquitectònic realitzades en l’àmbit europeu i distingir les més rellevants. La concepció del premi en un sentit ampli, amb quatre categories (patrimoni construït, espai públic, planejament i divulgació)  pretén abastar totes les aproximacions i escales de la intervenció. El repte final és posar en primer pla la intervenció de qualitat en el patrimoni i esdevenir un observatori d’intercanvi entre la pràctica nacional i l’europea.


20.00 h | Any Europeu del Patrimoni Cultural
Elena Belart, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General del Patrimoni Cultural

Copa de cava


DIVENDRES 16 DE NOVEMBRE

10.00 h | Protocol d'actuacions i mètode en la intervenció en el patrimoni arquitectònic
Mariona Genís Vinyals, Dra. Arquitecta Bau UVIC-UCC
José Luis González Moreno-Navarro, Dr. Arquitecte Fundació UPC

Presenta: Esther Colls, arquitecta del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General de Patrimoni Cultural

El Protocol de Restauració té per objecte ser una guia del procediment per a disposar d’un document que permeti establir pautes i ajudi a ordenar els treballs de redacció de projectes de restauració.

Està dirigit a tots els professionals que hagin d’actuar en patrimoni arquitectònic, sobretot als arquitectes que han d’afrontar un projecte de restauració arquitectònica, sigui quina sigui la seva experiència prèvia en aquest àmbit, a tècnics de diferents organismes que revisen i informen projectes de restauració arquitectònica i també a professionals d’altres disciplines, que a més dels arquitectes, puguin intervenir en el procés de la restauració de patrimoni arquitectònic (arquitectes tècnics, enginyers, restauradors, arqueòlegs...). És una eina interactiva creada com a guia-mètode per a la redacció d’un projecte bàsic i executiu de restauració arquitectònica. La funció del protocol no és ni establir criteris ni solucions formals sinó facilitar el procés de desenvolupament del projecte.


11.00 h | Pausa cafè

11.30 h | Presentació dels treballs de catalogació de l'arquitectura del segle XX
Roger Subirà, arquitecte responsable del treball
Fernando Marzà, arquitecte

Presenta: Miquel Barba, arquitecte del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General de Patrimoni Cultural

Amb la voluntat d’aprofundir en l’estudi, la protecció i promoció de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge urbà català, s’ha elaborat el treball consistent en l’Anàlisi i valoració del patrimoni arquitectònic dels segles XIX i XX, a Catalunya: arquitectura modernista, arquitectura del patrimoni industrial, i del moviment modern.

Aquest treball té com a objectiu seleccionar aquelles obres arquitectòniques o recintes més significatius per a ser considerats testimonis més rellevants d’arquitectura d’autor dins el període abans esmentat. Tot això, per tal de protegir i vetllar per a la seva conservació i difusió en el futur.


13 h | Conclusions i clausura de la jornada
Taula rodona amb els participants de les jornades