Actualitat

EXPOSICIÓ: DIÀLEGS: PINTURA, MÚSICA I PATRIMONI - LLUM DEL MÓN - ROSA THARRATS I REGINA GIMÉNEZ

Organitzat a quatre mans entre el Bòlit, Centre d'Art Contemporani, Girona i l'Agència Catalana de Patrimoni de Catalunya, Diàlegs_ pintura, música i patrimoni és un cicle d'estiu que fa set anys uneix aquests tres puntals de la cultura a la canònica de Santa Maria de Vilabertran coincidint amb el festival Schubertíada.

13/07/2021 / Administradora

LLUM DEL MÓN

Rosa Tharrats i Regina Giménez

Del 24 de juliol al 26 de setembre, 2021

El títol del projecte que engloba les dues exposiciones, "Llum del món", prové del filòsof francès Guillem de Conches (s. XII): "La bellesa del món és tot allò que es mostra en els seus elements singulars, com les estrelles al cel, els ocells a l'aire, els peixos a l'aigua, els homes a la terra". (Glosae Super Platones, ed. Jeauneau, p. 144).

Al llarg de la història de l'art la llum ha estat representada de forma simbòlica o directament com a fenòmen natural. En l'art romànic la llum es representa pels colors més clars, mentre que en l'art contemporani s'exalta gràcies a la tecnologia. Més enllà de les abundants aproximacions a la llum des de l'espiritualitat o la religió, la fascinació pels més enigmàtics elements de la natura, com són els astres i la llum que emeten, ha motivat els treballs d'artistes com Rosa Tharrats i Regina Giménez. En el cas de Rosa Tharrats la llum esdevé l'element indispensable que activa unes obres en les que, tal com passa als vitrals medievals, travessa la matèria, per transformar-la, omplint-la de vida i de color. En canvi, Regina Giménez representa els astres a l'espai i la intensitat de la seva llum a través d'una escala convencional de colors i d'una seqüència de lletres que ve establerta per l'astrofísica acadèmica. D'aquesta forma l'artista planteja una anàlisi i un contrast entre la representació artística i la científica.

Rosa Tharrats

ROSA THARRATS: SPECULUM CADUCIS

Instal·lació site specific creada per la nau de la Canònica de Vilabertran on l'artista juga amb la llum que entra per les finestres per il·luminar una reflexió sobre els elements que s'ordenen i conformen la mare natura. El fonament conceptual de l'obra, que ens recorda els vitralls medievals, s'inspira en un text del filòsof del s. XII, contemporani de la construcció de la canònica de Santa Maria de Vilabertran, Alain de Lille (França, 1128-1202).

Rosa Tharrats (Barcelona, 1983) investiga "les sincronicitats i els patrons de la natura de forma intuitiva a través de tot tipus de materials, especialment el teixit, amb l'objectiu de crear narracions sensorials interdisciplinàries que engloben des de la moda fins a les arts visuals. Tharrats parteix d'una concepció molt particular de la matèria, que entén com una "entitat dotada d'ànima o vibració" i de la premissa que, tant els objectes naturals com els artificials contenen una subjectivitat inexplorada amb la qual podem establir una relació orgànica. D'aquesta recerca tan particular en sorgeix una obra que es mou entre el regne mineral, el vegetal i els processos industrials, buscant l'equilibri matèric mitjançant els processos de transformació i simbiosi.

Ha exposat de forma individual en espais com la Galeria Cadaquès, amb Kinky Reiki (2015) o el Bombon Projects de Barcelona, amb  Les anemones (2020), així com de forma col·lectiva en esdeveniments com l'Apulia Land Art Festival d'Itàlia (2017) o Arco Madrid (2019). També ha dissenyat vestuari per a performances i films d'altres artistes, com Jordi Colomer, Donna Huanca o el cineasta Albert Serra. Aquesta tasca li ha estat reconeguda amb guardons com el premi Barcelona 080 per a dissenyadors emergents (2007) o el Gaudí en la categoria de millor vestuari (2014 i 2020).

Regina Giménez

REGINA GIMÉNEZ: OH BE A FINE GIRL, KISS ME!

Per aquesta ocasió, Giménez presenta el projecte "Oh, Be A Fine Guy/Girl: Kiss Me!" inspirat en l'astronomia. Fa 120 anys l'astrònoma Annie Jump Cannon va actualitzar la classificació espectral. Jump ordenava els astres de major a menor intensitat, dels més calents als més freds i en concordança a una escala de colors, del blau al vermell, a través d'una seqüència de lletres capitals: OBAFGKM. Més tard, l'astrònom Henry Noris Russell va crear una frase per ajudar a recordar l'ordre de les lletres de la classificació estel·lar: "Oh, Be A Fine Guy/Girl: Kiss Me!". A partir d'aquesta regla mnemotècnica ha realitzat treballs sobre tela i paper, en unes obres on el grafisme, el color i les formes dels astres són protagonistes.

Regina Giménez (Barcelona, 1966) és una artista visual amb una obra en la qual predominen el collage i la pintura així com l'exploració de la geometria i el color. L'artista sempre s'ha sentit atreta per les enciclopèdies i els llibres antics de geografia, astronomia o arquitectura moderna, que introdueix sovint a les seves composicions i obres. Les seves peces es mouen a cavall entre l'abstracció geomètrica i la figuració simbòlica. Tanmateix, sol treballar creant sèries, un recurs que li serveix com a via d'investigació i d'experimentació.

Entre el gran nombre d'exposicions que ha realitzat destaquem Símbols Convencionals al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (2012), El sol i la taula, comissariada per Rosa Lleó al M.A.C. de Mataró (2018) i la més recent Iremos al sol, al Museo de Arte Contemporáneo Patio Herreriano de Valladolid (2020). Per la seva obra ha rebut el Premi Biennal d'Art de la Diputació de Tarragona (2010), el Premi Ricard Camí (2001) o el XXXVII Premi Sala Parés (1995) i es troba en col·leccions com la del Museu d'Art Modern de Tarragona, la Fondation Coprime de París, la Fundació Vila Casas o la Lawrence Benenson de Nova York.

Més Actualitat
Accessibilitat

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

27/11/2020
Descobert el possible nom original de la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles

La ciutat seria coneguda amb el nom de Kum segons la inscripció ibèrica apareguda en un fragment de plom.

Aquest matí, al jaciment ibèric de Castellet de Banyoles, a Tivissa (Ribera d’Ebre), s’ha anunciat una significativa troballa que permetria demostrar que Castellet de Banyoles, capital del poble ibèric dels Ilercavons, era coneguda amb el nom ibèric de Kum.

10/05/2021
Eduard Iniesta presenta el seu darrer disc “Trajecte Animal” al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig

El concert, que se celebrarà el dissabte 22 de maig a les 8 del vespre, és gratuït però té places limitades i cal fer reserva prèvia.

 

El reconegut músic Eduard Iniesta actuarà al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig el dissabte 22 de maig en el marc del programa Ritmes! Batecs de Cultura als museus, monuments i jaciments de Catalunya, que impulsa el Departament de Cultura.

Logo

accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural