Catalunya país d’arxius, documents que fan Europa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya


El dia 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius, un esdeveniment promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) que se celebra arreu del món. Els arxius catalans ens sumem a aquesta iniciativa fent la Setmana Internacional dels Arxius amb diverses iniciatives de difusió centrades en la riquesa i diversitat del patrimoni documental català.

El projecte que presentem, pretén mostrar com Catalunya ha participat en la construcció de l’Europa, tal com la coneixem avui. L’objectiu és ensenyar com, el nostre territori, es va sumar als diferents esdeveniments polítics, socials i econòmics europeus i donar a conèixer algunes de les iniciatives, projectes i col·laboracions que es van dur a terme, al llarg dels anys.

Les institucions que col·laborem en el projecte Catalunya país d’arxius, documents que fan Europa volem donar-li un paper rellevant a aquesta iniciativa. Per aquest motiu, inicia el seu camí en la Setmana Internacional d’Arxius, que tindrà lloc del 9 al 15 de juny d’enguany, i s’allargarà fins a finals d’any, participant de la celebració del Congrés Internacional d’Arxius, durant els dies 27 al 30 d’octubre de 2025, que té lloc a Barcelona.

La bona acollida del projecte ha evidenciat la vocació europeista de Catalunya. L’extensa mostra de documents aportats i les diverses activitats que s’han programat corroboren aquesta visió més oberta i àmplia que la de pertànyer a una comarca o ciutat.

El projecte s’ha dut a terme en dos àmbits d’actuació:

1. La creació d’un recurs digital
2. La programació d’activitats divulgatives

El recurs digital, conté més d’un miler de documents, que han estat seleccionats per un gran nombre d’arxius que hi han participat. Aquestes fonts primàries mostren la importància i la transcendència del patrimoni documental de Catalunya en la construcció d’Europa, des dels primers documents conservats fins a l’actualitat. La documentació continguda ha estat seleccionada per més d’un centenar d’arxius públics i privats d’arreu del país.


La planificació d’activitats divulgatives que s’han organitzat des dels arxius ajudaran a mostrar a la ciutadania la riquesa documental i, per tant, històrica, que tenim ens els nostres centres, a més d’apropar-los i participar, en primera persona, d’actes com a tallers, conferències, exposicions i d’altres activitats programades fins a finals d’any.

Les temàtiques principals en les que s’agrupen tant les activitats divulgatives com els documents aportats en el recurs digital són les següents:

a) Sistema institucional i governança
b) El territori, una nació de límits canviants
c) Els motors econòmics
d) Els hàbitats històrics: urbanisme i arquitectura
e) L’organització dels serveis col·lectius
f) Batecs de la societat catalana

El projecte va adreçat a tots aquells agents vinculats a aquests esdeveniments, a més de la ciutadania del nostre país.

Donar visibilitat als equipaments que tenim en tot el territori, promoure la importància i la conscienciació de la gestió i conservació de la documentació i facilitar la difusió i l’accés al patrimoni documental, han de ser el motor del nostre ofici. La importància del que es conserva en els nostres arxius, és la llavor per conèixer la nostra història.