Laia Estruch | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Títol: Hute, 2022

Data: 25 de setembre a les 18 h


La Roca dels Moros és un dels jaciments rupestres més importants de la península Ibèrica, declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998. Habitada des del Paleolític, la cavitat va ser utilitzada durant uns 5.000 anys com a lloc de culte. Al jaciment el Cogul s’hi identifiquen pintures de figures humanes i animals busquen captar el moviment dotant al conjunt d’un gran dinamisme. A partir d’aquesta i altres consideracions es diu que els autors d’aquestes pintures podien ser un grup de nòmades que, probablement realitzaven la transhumància.

La proposta de Laia Estruch (Barcelona, 1981) de treballar a partir d’aquest espai, respon a l’interès de l’artista en furgar i investigar els orígens de la nostra civilització (el moment en el qual es gesta i forma la veu, allà on la nostra cultura comença a prendre forma) i, en especial, aquella que fa de la tradició oral la seva pedra fundacional.

Interessada pels cants de la transhumància com a font primigènia de transmissió de coneixement, història i vida, Laia Estruch ha trobat en el paisatge del Cogul la partitura perfecte per extreure la veu de la terra, però també la d’aquells que deixaren la seva empremta ara fa 5.000 anys. Aquesta veu, la seva veu, només es va escoltar en directe el dia que va dur a terme Hute, el passat 25 de setembre al jaciment de la Roca dels Moros. Un cop acabada aquesta acció, la seva veu, enregistrada, es pot escoltar al centre d’interpretació del jaciment, juntament amb una selecció d’imatges fotogràfiques. També pots escoltar-la aquí: 


ESCOLTA LA VEU DE LAIA ESTRUCH A EL COGUL


Sonidista: Pablo Miranda


MIRA EL VÍDEO

 

Crèdits: Anna Fàbrega


FOTOGRAFIES

  
   
   

Imatges: Anna Fàbrega