Roca dels Moros | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Roca dels Moros Lloc de culte de la prehistòria
Patrimoni de la Humanitat

Amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, la Roca dels Moros (el Cogul, les Garrigues) és sens dubte un dels jaciments rupestres més importants de la Península Ibèrica. El conjunt és Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998.

Aquesta zona de les Garrigues ha estat habitada per l’home de forma ininterrompuda des del Paleolític i la cavitat es va utilitzar durant uns 5.000 anys com a lloc de culte. Els darrers caçadors-recol·lectors (VIII-V mil·lenni aC) van deixar-hi les pintures que pertanyen a l’art llevantí. Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, els grups neolítics van prendre’n el relleu per dibuixar a la roca les seves creences (representacions molt diverses que s’inscriuen dins de l’art esquemàtic). Els investigadors hi han identificat també inscripcions posteriors, d’època ibèrica i romana, tot i que moltes són il·legibles.

Entre les escenes més destacades hi ha la cacera, amb la representació d’una figura humana que porta un arc i unes fletxes i que s’enfronta a un senglar. També destaquen les figures de diversos braus. La singularitat del conjunt es mostra sobretot a l'escena que s'ha anomenat ‘la dansa fàl·lica’: un grup de dones vestides amb llargues faldilles i el cos nu s'agrupen en parelles i envolten un home amb el sexe exagerat. Es tracta d'una excepcional representació d'un acte ritual que reforça la identitat de la cova com a lloc de culte rupestre.

Planifica la visita

Què puc fer?
El Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres de la Roca dels Moros ofereix al visitant la possibilitat de veure el conjunt de pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros
Horaris
Del 01.09 al 30.06: De dijous a dissabte de 10.00 a 13.00h (+30) i de 15.00 a 17.00h (+30). Diumenges i festius de 10.00 a 14.30h (+30)

Del 01.07 al 31.08: De dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00h (+30) i de 15.00 a 18.00h (+30)

Tancat: Dilluns no festiu. 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

La taquilla i l’entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari.
La visió de les pintures està condicionada per la llum diürna.
Preus
2,5 € Normal

1,5 € Reduïda: Persones de 65 anys o més, Persones menors de 25 anys, Pensionistes, Famílies (2 adults i un nen o més), Persones amb certificat de discapacitat.

1 € Reduïda especial: Grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia entre l’1 de juliol i el 31 d’agost. La resta de l’any continuarà sent entrada gratuïta. Persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental.

2 € Grups no turístics: Grups no turístics de 15 o més persones. Si es tracta d’un grup on tots els membres tenen dret a entrada reduïda poden continuar gaudint d’aquesta reducció.

Gratuïta (degudament acreditats): Persones menors de 8 anys, Persones aturades, Membres de l’ICOM o de l’ICOMOS, Membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, Guies turístics professionals, Persones professores d’ensenyament reglat, Grups d’estudiants amb professor amb reserva prèvia.
Contacte

Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres de la Roca dels Moros
Camí del Cogul a Albagés, Km1
25252 El Cogul (Les Garrigues)
Tel. (+34) 672445990
Correu electrònic: reservescogul.acdpc@gencat.cat

On menjar i dormir?