Actualitat

Es recupera l’església de la Cartoixa d’Escaladei després d’un procés de rehabilitació i restauració

Dissabte 27 i diumenge 28 de gener, hi haurà jornades de portes obertes perquè la ciutadania pugui visitar per primera vegada aquest espai únic.

Divendres 26 de gener de 2024 /

La inauguració de la restauració de l'església de la Cartoixa d'Escaladei posa punt final a un ambiciós projecte de recerca i rehabilitació arquitectònica de tot el conjunt monumental coincidint amb la celebració dels 830 anys de la seva fundació. 

Més enllà del seu valor patrimonial, la restauració i coberta de l’antic temple del monestir pren un especial caràcter simbòlic, atès que estava totalment en ruïnes, conseqüència de la destrucció, abandonament i espoli que va seguir a la desamortització eclesiàstica del 1835.

c2


El projecte que ara culmina ha estat de caràcter arquitectònic, però també de recerca històrica i arqueològica. Pel que fa a l’església, la intervenció ha servit principalment per recuperar la coberta original i la morfologia del temple en el segle XVIII. 
  
La intervenció també ha tingut lloc en les dues sagristies (la nova i la vella) situades a banda i banda de la capçalera de l’església. A la sagristia vella, després de retirar més de quatre metres de runa, s’ha posat a la vista el paviment de ceràmica decorada que havia tingut aquest espai en els darrers anys del seu ús, alhora que s’ha pogut entendre quina era l’estructura original de l’edifici (d’època romànica) i quina va ser la seva evolució, resultat de l’ampliació barroca. Pel que fa a la sagristia nova, ha estat possible la recol·locació de part del paviment recuperat durant la intervenció, i també s’ha restaurat, excavat i estudiat el vas funerari de Josep Pi, canonge de la catedral de Lleida i benefactor d’Escaladei, que hi va ser enterrat el 1743.
 
La recerca també ha permès el desenrunament de tres capelles gòtiques de principi del segle XV i un millor coneixement de l’altre gran edifici que completava aquest espai, la capella del Santíssim, de la qual només hi havia notícies documentals i poques evidències arquitectòniques. 

c1

Escaladei és la primera cartoixa de la península Ibèrica i alhora una joia del Renaixement català. Porta d’entrada al Priorat, la força del paisatge amb l’imponent Montsant de fons és una perfecta síntesi de patrimoni i natura, de silenci i espiritualitat. La Cartoixa d’Escaladei és l’únic monestir cartoixà accessible al públic a Catalunya.

El cap de setmana, tant dissabte 27 com diumenge 28 de gener, hi haurà jornades de portes obertes perquè la ciutadania pugui visitar per primera vegada aquest espai únic. Immediatament, l’església restaurada s’incorpora als circuits, programes i horaris de visites habituals del monestir.

Más Actualidad
Accesibilidad

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accesibilidad | aviso legal y privacidad | política de cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural