CERCADORS I RECURSOS GENERALS
El patrimoni cultural català és molt divers i, per a cadascuna de les seves especialitats, disposes d’un ampli ventall de recursos que et poden ajudar en la recerca:
- Patrimoni.gencat: recull de recursos en línia
- Geoportal del patrimoni cultural
- eGIPCI
- Recull bibliogràfic d'arqueologia i paleontologia
- Cercador de permisos d'intervencions arqueològiques i paleontològiques
- Tramitador de permisos
JORNADES PROFESSIONALS
Pels professionals del patrimoni cultural i disciplines implicades, es posa al seu abast un seguit de jornades i conferències que es poden visionar a través de diverses llistes de reproducció al canal Youtube de Patrimoni.gencat i dels museus de la Generalitat de Catalunya.
Jornada de Patrimoni Cultural
Jornades de debat i reflexió sobre el patrimoni cultural que organitza l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural per aprofundir, de la mà d’experts locals i internacionals, en el coneixement del patrimoni i la seva gestió.
- 2a Jornada de Patrimoni Cultural: Memòria i futur del paisatge: activant el patrimoni (2017)
- 3a Jornada de Patrimoni Cultural: Turisme i Patrimoni Cultural: Confluències (2018)
- 4a Jornada de Patrimoni Cultural: Noves narratives per al patrimoni cultural: del 3D a les experiències immersives (2019)
- Patrimoni: narratives i tecnologia: vídeos de les experiències presentades durant la 4a Jornada de Patrimoni Cultural
Jornada Patrimoni & Digital. Tecnologia i storytelling al servei de la comunicació cultural
El 2019, el Museu Episcopal de Vic, amb la col·laboració de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, va organitzar aquesta jornada amb l'objectiu de conèixer de primera mà experiències multimèdia, simulacions tridimensionals, visites virtuals o apps gamificades, la majoria basades en la narrativa o storytelling, que han donat una nova vida a espais patrimonials i objectes de museu, facilitant-ne el seu accés universal.
Jornades Patrimoni i Escola
Jornades organitzades en el marc de l’Acord Marc entre el Departament de Cultura i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, per a la millora de la utilització pedagògica del patrimoni, i de l’accés i ús per part de la comunitat educativa.
- 1a Jornada Patrimoni i Escola (2016)
- 2a Jornada Patrimoni i Escola (2017)
- 3a Jornada Patrimoni i Escola (2018)
CICLES DE CONFERÈNCIES
Tribuna d’Arqueologia
Cicle de conferències anual que organitza el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura amb l’objectiu de donar a conèixer novetats referents a les investigacions arqueològiques i paleontològiques fetes a Catalunya així com altres foranies que siguin d’interès en relació a l’arqueologia catalana. Totes les conferències i altres recursos d’interès per l’arqueologia i la paleontologia, es posen a l’abast de tothom mitjançant la web de la Tribuna d’Arqueolgia. Us recomanem la darrera temporada 2019-2020:
- Intervenció al lateral de la C-31 a Badalona. Noves evidències de l'extensió del límit de la ciutat de Baetulo.
- Intervencions arqueològiques al Raval de Montblanc.
- Pernafites (Miravet, Ribera d'Ebre) i Cementiri Vell (el Soleràs, Garrigues), dos casos de fosses de la Guerra Civil associades a hospitals.
- Noves espècies de sauròpodes del Cretaci superior al Pirineu.
- Les ocupacions prehistòriques a l'àrea de Tavertet. Recerca entre la vall de Sau i els altiplans de Cabrerès del Neolític a la Primera Edat de Ferro.
- Excavació arqueològica al carrer López Peláez, 1 de Tarragona (Tarragonès). Noves dades sobre la ocupació suburbana de la ciutat de Tàrraco entre l'Altimperi i la Tardana Antiguitat.
- Dels Altimiris a Santa Cecília dels Altimiris: horitzons cronològics i dades interpretatives d’una comunitat monàstica de la Primerenca Edat Mitjana (s. V-IX) (Projecte Muntanya Viva, 2018-2021)
- Gestió de recursos a l’est de Creta: noves aproximacions a l’arqueologia minoica
- El jaciment de Vilardida: de l’hàbitat de l’ibèric final a la vil·la romana tardoantiga. Primeres valoracions dels darrers treballs arqueològics
- La vil·la romana de Can Ring (Besalú, la Garrotxa): un projecte de recerca global
- El castell de Canals, noves aportacions arqueològiques als orígens de Valldoreix
- Projecte Almenara 2015-2019: recerca i recuperació patrimonial d’una necròpolis tumulària de la primera edat del ferro (s. VIII-VI a. de la n. e.) (Almenara Alta, Agramunt, Urgell)
- El conjunt medieval de les Guixeres de Súria. Quinze anys d’intervencions arqueològiques
- L’aplicació dels fòssils a la crisi ecològica actual: som a la sisena extinció massiva de la Terra?
- Mobilitat logística neandertal des d’una perspectiva tafonòmica al nivell P de l’Abric Romaní (Capellades, Anoia)
- Entorns de protecció de les pintures rupestres de Catalunya: propostes de delimitació i tramitació legal
Conferències i seminaris del Museu d'Arqueologia de Catalunya
El canal streaming del Museu d'Arqueologia de Catalunya ens permet retrobar-nos amb gran part de les conferències que han impartit destacats investigadors nacionals i internacionals. Una setantena de conferències i masterclasses que han tocat la gran diversitat de camps de treball de l'arqueologia. Des de l'estat de l'arqueologia A Amèrica del Nord o Àsia a l'arqueologia i l'alimentació:
Converses virtuals: Els museus en temps de la Covid
En el marc del Dia Internacional dels Museus 2020, et vam proposar parar una estona i dedicar l'atenció a escoltar i reflexionat plegats a través de circ converses virtuals:
LECTURES
Revistes, butlletins i altres publicacions que es poden consultar en línia.
- El Panteó Reial de Santes Creus
- Butlletí RESCAT
- Revista de la Tribuna d’Arqueologia
- Actes de la jornada "Museus i identitat nacional: construcció, canvis i inclusions"