Monuments i jaciments | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Durant aquests dies de confinament els monuments i jaciments de Catalunya obren les seves portes virtualment perquè recorris els escenaris de la nostra història i continuïs gaudint del patrimoni cultural català.


VISITES VIRTUALS ALS MONUMENTS I JACIMENTS CATALANS

Google Street View 
Aquesta eina de Google permet fer una visita virtual als monuments de Catalunya com la Cartoixa d'Escaladei, la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona o el Castell de Cardona, gràcies a la tecnologia trekker, que permet capturar imatges panoràmiques en 360 graus. Aquestes imatges s’aconsegueixen  mitjançant una motxilla que incorpora una càmera amb lents múltiples. És un projecte força complex que ha suposat fer milers de fotografies d'aquests monuments, com per exemple el Castell d’Escornalbou en el que ha calgut realitzar 10.125 instantànies.

 

 

Si vols veure el making off de com es van aconseguir les imatges per les visites virtuals amb Google Street Views als monuments i jaciments, dona-li un cop d'un a aquest vídeo: 


Gaudí: Tours virtuals 
Els gestors del patrimoni gaudinià català posen al teu abast visites virtuals per conèixer de ben a prop, i des de casa, la genialitat de l'Antoni Gaudí.


Tàrraco romana: Tours virtuals
Tours virtuals

PATRIMONI 3D

El Departament de Cultura està digitalitzant el patrimoni arquitectònic i arqueològic de Catalunya fent servir la tecnologia més avançada amb l’objectiu de conservar-lo, documentar-lo i difondre’l. T’oferim alguns exemples:

 


RESTAURACIONS DEL CRBMC 

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ens ofereixen uns vídeos dels darrers i més rellevants projectes de conservació-restauració que han dut a terme.

 



CERCADORS EN LÍNIA

Calaix
Dipòsit digital dissenyat per emmagatzemar, preservar i facilitar l’accés a materials digitals (documents a text complet, imatges, plànols, etc) de Departament de Cultura, obert a la incorporació d’altres col·leccions digitals d’interès de l’administració de la Generalitat de Catalunya o d’altres institucions: Accedeix aquí.

Geoportal del Patrimoni Cultural
Al Geoportal publiquem i difonem informació geogràfica relativa al patrimoni cultural immoble (arquitectura, arqueologia i paleontologia). A través del visor es pot navegar, analitzar i consultar la informació cartogràfica de forma conjunta. Accedeix aquí.


Inventaris de patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic
Els dos cercadors de l’Inventari del Patrimoni Cultural Català inclouen edificis i construccions d'interès artístic, arquitectònic o històric, sectors i elements d'edificis, elements arquitectònics aïllats, petits conjunts i nuclis d'interès historicoartístic, tant de caràcter monumental com popular i tradicional, a més de  jaciments arqueològics i paleontològics d’arreu de Catalunya.

 


HISTÒRIES MONUMENTALS

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural inicia la difusió en línia d’una sèrie de peces audiovisuals pensades per divulgar i apropar al públic la història dels monuments de la Generalitat de Catalunya. Sota el títol Històries Monumentals s'expliquen fets històrics, episodis poc coneguts, personatges o llegendes i anècdotes relacionades amb el patrimoni de Catalunya. La voluntat és mantenir presents els monuments catalans en l’imaginari col·lectiu i ser una invitació a descobrir-los un cop s’aixequi el confinament. Cada setmana hi haurà una nova història monumental que es podrà visualitzar a la llista de reproducció d'Històries Monumentals del canal de Youtube de patrimoni.gencat.


VEUS 1714

Escolta la veu dels protagonistes de la Guerra de Successió, ens expliquen de forma íntima i directa les seves impressions sobre els successos en els que s'han vist implicats, en el lloc precís on van succeir. Cada personatge està vinculat a un fet i a un escenari.