Activitats

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes
Música medieval a Sant Pere de Rodes
Quan?

21/07/2022 - 08/10/2022

On?

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

Activitats gratuïtes amb l'entrada al monument.

Diverses dates i activitats entre el 21 de juliol i el 8 d'octubre

Cal reserva prèvia pels concerts del 21 d'agost, 11 de setembre i 8 d'octubre.

21/07/2022 - 08/10/2022

Direcció artística Antoni Madueño

Es tracta de una proposta musical al monestir de Sant Pere de Rodes de confluència entre música medieval i patrimoni arquitectònic. Està destinada a potenciar la música medieval en les seves vessants artístiques i de recerca en el marc del monestir romànic, per tal d'enriquir l'experiència sensorial i intel·lectual dels visitants. 

Amb motiu de la celebració del mil·lenari de la consagració de l'església incorporem noves activitats i concerts.

Música medieval a Sant Pere de Rodes 01

TALLERS DE POLIFONIA, RECREACIÓ D'INSTRUMENTS I CANT MEDIVAL A L'ESGLÉSIA DEL MONESTIR 

A càrrec d'Antoni Madueño

Polifonia i recreació d'instruments
Dies: 21 de juliol / 11, 18 i 25 d'agost
Horari: de 10.30 a 13.30 h i de 16.30 a 18 h
Lloc: Sagristies

Cant medieval
Dies: 21 de juliol / 11, 18 i 25 d'agost
Horaris: 11, 12.30 i 18 h
Lloc: Església del monestir.

Intervencions musicals a l'església del monestir, amb interpretació de música sacra, en un marc experiencial més enllà del concepte concert o activitat didàctica.

Paral·lelament tindran lloc tallers de polifonia i una mostra d'instruments de corda, amb xerrades didàctiques i participatives, així com interpretació de música medieval.

Mapa

TRAVESSANT EL MAR DAMUNT D'UNA CARENA: DES DE SANT PERE DE RODES A SANTIAGO DE COMPOSTELA

CONCERT. Kimiyo Nakako & Antoni Madueño

Diumenge 21 d'agost
Hora: 19 h
Lloc: Església de Santa Helena, Santa Creu de Rodes

Places limitades - Reserves al telèfon 972 387 559 o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat 

Els camins de Sant Jaume són tants com els peregrins que des de temps antics els travessaren. N'hi ha un que surt de Roma i s'enfonsa sota les aigües, i segueix mar endins, fins arribar a la nostra carena. S'enfila muntanya amunt fins a Sant Pere, on deixa a recer les relíquies, i segueix, navegant pels cims nevats del Pirineu, com el monjo de Ripoll que a finals del segle XII anà a Compostela per copiar un llibre. Un viatge que parla de rius i de fonts, de les meravelles del camí, i de la tornada, i de com el monestir lloaran Jacobus, amb els cants transcrits del llibre que allà tresoregen. Traceu una recta en un mapa modern, entre Roma i Santiago de Compostela. Us sorprendrà.

Cants i obres musicals del segle XII procedents de l'antiga Biblioteca del monestir de Ripoll i d'altres obres europees relacionades amb el Camí.

Kimiyo

Foto: Léo Tornev.

Kimiyo Nakako és una soprano japonesa amb un ampli repertori, que abasta des de l'Edat Mitjana fins al segle XX en l'ámbit de la música de cambra. Formada al seu país natal, va completar els seus estudis al Conservatori del Liceu de Barcelona, per dedicar-se més tard d l'òpera, amb interpretacions de Les noces de Fígaro, Don Giovanni, Così fan tutte, o La Flauta màgica. Col·labora habitualment a les produccions del Cicle d'òpera del Palau de la Música Catalana. Ha estat premiada per The Okada Culture Fondation en 2016, i aquell mateix any va obtenir el primer premi en Mie Music Competition. També va ser finalista en la Tokio Singing Competition de 2015. És llicenciada en periodisme i en sociologia.

Corals

Foto: Jordi Meli

ASSAIG DE LES POLÍFONIES SAGRADES

Acció artística amb les corals del cap de Creus

Dissabte, 3 de setembre
Horari: de 10.30 a 18 h
Lloc: Diversos espais del monestir

Amb motiu del mil·lenari de la consagració del temple, les corals del cap de Creus es trobaran a Sant Pere de Rodes per preparar una acció artística que ens oferirà l'oportunitat d'experimentar les polifonies sagrades. El públic podrà assistir als assajos i descobrir com devia ser el cant mil anys enrere, en el seu entorn original.

LES CORALS I GRUP D'HAVANERES DEL CAP DE CREUS

Grup Cap de Creus
Direcció: Joan Puig i Fornis

Coral Art i Joia
Direcció: Rosa Amorós

Coral Una Mica de Cant de Quers
Direcció: Mireia Datzira

Grup d'Havaneres Mar d'Amunt del Port de la Selva
Direcció: Santi Musquera

Coral Palandriu de Llançà
Direcció: Blanca Ortiz

Coral Lledoners de Selva de Mar
Direcció: Blanca Ortiz

Troubadors

Foto: Trob'art productions.

L'ART DE TROBAR

CONCERT. TROUBADOURS ART ENSEMBLE, GÉRARD ZUCHETTO

Diumenge, 11 de setembre
Hora: 12 h
Lloc: església del monestir

Places limitades - Reserves al telèfon 972 387 559 o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat 

El cant dels trobadors, les històries dels poetes occitans, recollides a les seves Vidas, ens mostren personatges i amors plens de follia, de tendresa, viatges travessant la Mediterrània a la recerca d'un amor de lluny, el vol de l'alosa vers el raig del sol, i com es deixa caure, només de sentir la fiblada al seu cor, de la llum; o el sentiment de no nedar, d'enfonsar-se a causa del mateix amor que als altres enlaira...

Troubadors Art Ensemble s'ha constituït al voltant de la figura del seu director, Gérard Zuchetto, investigador, autor, compositor i intèrpret de la música dels trobadors. El conjunt aplega alguns dels millors cantants i instrumentistes especialitzats en la lírica dels trobadors dels segles XII i XIII. Ja des dels seus primers enregistraments en 1985, Gérard Zuchetto actualitza l'art dels trobadors, en una interpretació expressiva i acolorida, que pren perfecta consciència del sentit profund de les cançons, tot trobant mots i melodies en les sonoritats dels instruments antics i en les ornamentacions de la veu. Mitjançant la recerca compartida, el conjunt format en aquesta ocasió per Sandra Hurtado-Ròs, Patrice Villaumé, Antoni Madueño i Gérard Zuchetto es consagra a la interpretació viva de les cançons dels trobadors, fonamentada en el coneixement de l'Edat Mitjana occitana i del seu context poètic i musical.

Incantari

Foto: Andrés Gil.

EN LA CONSAGRACIÓ DEL TEMPLE: EVOCACIÓ DE SANT PERE DE RODES

Acció artística. Corals del cap de Creus i L'Incantari
Creació i direcció Antoni Madueño

Dissabte 8 d'octubre
Hora: 19.30 h
Lloc: Celler, claustre i església

Places limitades - Reserves al telèfon 972 387 559 o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat

Per l'acte de consagració del temple les parets de pedra esdevenen tabernacle, el lloc on habita el déu. Amb els seus rituals els homes atreuen la divinitat cap a un espai on els és propícia, on atansar-s'hi per a les seves pregàries. Per l'acte quasi màgic l'edifici es transforma en frontissa, en escletxa, en porta o cordill que relliga la criatura amb el sagrat. L'acte de consagració és una festa, una seducció, un himeneu.

Lucía Samitier ha begut de la tradició musical catalano-aragonesa, i ha desenvolupat un estil propi tot combinant l'art del cant ancestral, la tècnica clàssica i l'expressivitat moderna. Ha abordat la interpretació històrica de diferents estils i èpoques.

Arturo Palomares és un artista multidisciplinar, llicenciat en Història de l'Art, atret des d'infant per la música, especialment pel cant, les danses tradicionals, la polifonia i els instruments de corda pinçada, així com pel món de les arts escèniques. Ha treballat amb diferents formacions musicals i projectes de creació, des de la música medieval, la música clàssica, el teatre musical, la world music o la música contemporània.

Música medieval a Sant Pere de Rodes 05

ANTONI MADUEÑO, Direcció artística

Artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l'exposició d'instruments de corda i la interpretació de música medieval, i és autor de publicacions especialitzades i d'enregistraments del repertori medieval per al segell Trob'art.

Des de 2015 dirigeix el projecte europeu Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll. Es tracta d'una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del Scriptorium de Ripoll que estan representant arreu la candidatura UNESCO de la Portalada de Ripoll i que ha merescut el finançament del programa Europa Creativa de la Unió Europea i de diferents administracions catalanes.

Ha rebut l'encàrrec de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per crear i dirigir el festival La Ciutat Perduda, al Conjunt patrimonial d'Olèrdola, i des de 2017 un programa de construcció d'instruments i interpretació musical al monestir de Sant Pere de Rodes. Entre les seves accions artístiques de gran format destaca Oliba episcopus, una creació per al bisbat de Vic de diversos espectacles per la commemoració del mil·lenari del bisbe Oliba en catedrals i monestir emblemàtics de Catalunya.

El seu treball amb la recreació dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll ha merescut el Premi Nacional d'Artesania Prestigia 2020, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Flyer

Logo

accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural