Activitats

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes
Música medieval a Sant Pere de Rodes
Quan?

08/07/2023 - 02/09/2023

On?

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

Activitats gratuïtes  amb l'entrada al monument. Excepte activitat del 20 de juliol - 10 €

Diverses dates i activitats entre el 8 de juliol i el 2 de setembre

Cal reserva prèvia a totes les activitats gratuïtes a reservesspv.acdpc@gencat.cat 

08/07/2023 - 02/09/2023

Direcció artística Antoni Madueño

Es tracta de una proposta musical al monestir de Sant Pere de Rodes de confluència entre música medieval i patrimoni arquitectònic. Està destinada a potenciar la música medieval en les seves vessants artístiques i de recerca en el marc del monestir romànic, per tal d'enriquir l'experiència sensorial i intel·lectual dels visitants. 

Interior església

MÚSICA I PERGAMINS A SANT PERE DE RODES

A càrrec de Sònia Masmartí i Antoni Madueño

Data i hora:  dissabte 8 de juliol,  a les 18 h

Visita al monestir i cant a l'església

Entrada gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a reservesspv.acdpc@gencat.cat 

Entre les obres de la biblioteca del monestir de Sant Pere de Rodes, hi destaca la monumental Bíblia de Rodes, avui a la Biblioteca Nacional de França. Es tracta d'un còdex que possiblement fou ofert pel bisbe Oliba de Vic com a donació en motiu de la consagració de l'església de Sant Pere, l'any 1022. Les seves miniatures il·lustren els textos bíblics, i alhora constitueixen un elenc d'imatges enriquidores que ens transporten als segles en què fou bastit el nostre monestir. A banda, a Sant Pere de Rodes hi havia altres manuscrits litúrgics, avui desapareguts, però que han pogut ser descoberts i estudiats, com les antífones contingudes a les tapes d'un dels capbreus de l'hostatgeria del monestir, manuscrit conservat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó ORM, Monacals-Hisenda volum 973.

Sònia Masmartí Recasens
És historiadora i treballa com a responsable de la gestió monumental des de l'any 1999. És autora de diversos llibres sobre la història de Sant Pere de Rodes i del territori del Cap de Creus.

Interior església 2

ELS TROBADORS I EL VI

A càrrec de Carla Lucea i Antoni Madueño

Data i hora: dijous 20 de juliol, a les 19.30 h.

Preu: 10 €

Recreació d'una vetllada trobadoresca, amb tast de vins de l'Empordà.

Les històries dels trobadors recollides a les seves Vidas ens mostren personatges i amors plens de follia i de tendresa, exageracions de fets reals, o tal vegada simplement relats d'un temps en què l'amor no coneixia limitacions raonables. El públic dels trobadors coneix els cants, els arguments i les biografies dels protagonistes, i participa activament en el desenvolupament de la performance. La disposició dels oients és còmoda, amb una copa de vi a la mà. Es tracta de nobles o cortesans que en moltes ocasions són ells mateixos els protagonistes dels poemes, i gaudeixen de l'experiència musical accentuada pels plaers del paladar i de la companyia, certament en diàleg amb les llums i el paisatge de les arquitectures antigues.

Carla Lucea Pou
Amb estudis històrics, teatrals, musicals i una llarga trajectòria com a educadora patrimonial ha recorregut diferents monuments de la província de Girona i teatres a nivell nacional i internacional transmetent l'art a través de diferents disciplines, des del teatre còmic, la música i els titelles.

Música medieval a Sant Pere de Rodes 01

TALLER DE POLIFONIA MEDIEVAL 

A càrrec d'Antoni Madueño

Data i Hora: diumenge 6 d'agost, de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h

Entrada gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a reservesspv.acdpc@gencat.cat 

No cal tenir coneixements musicals previs.
A les 18.00 h cant a l'església, tot recreant l'atmosfera dels cants primitius dels monjos.

Aproximació divulgativa als cants medievals, des dels primitius cants mossàrabs, l'organum primitiu, el planctus del monestir de Ripoll o els cànons del Llibre Vermell de Montserrat. Es tracta d'un taller eminentment pràctic, en què les persones assistents podran cantar, però també conèixer els rudiments de la interpretació medieval, així com el desenvolupament d'aquests repertoris.

Sverre Jensen

CANTS I LLEGENDES DEL NORD

CONCERT. Sverre Jensen & Antoni Madueño

Data i hora: diumenge 20 d'agost, a les 19.00 h
Lloc: Església de Santa Helena, Santa Creu de Rodes

Entrada gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a reservesspv.acdpc@gencat.cat 

Cants i llegendes al voltant dels vikings i els normands.

Escandalitzaria als nostres avantpassats la fascinació contemporània pel món dels vikings, car la visió dels homes del Nord els feia témer les pitjors atrocitats. De tal manera acabaven les pregàries amb la súplica al Senyor: "a furare normannorum liberanos domine" ("allibera'ns de la fúria dels normands"). El pas dels segles i l'atracció per la seva rica cultura material i literària, han transformat la pèssima visió dels ancestres en curiositat i admiració pels navegants que fa mil anys assolaren tantes regions d'Europa.

Sverre Jensen
És un reconegut investigador, intèrpret i lutier noruec, especialitzat en música medieval. Ha estat pioner en la construcció d'instruments medievals noruecs i fundador de diversos conjunts com Kalenda Maya ensemble, Al Andaluz o Aurora Borealis. Ha realitzat gires per Europa i Amèrica, i ha estat un dels especialistes convidat al projecte de recreació dels instruments del Pórtico de la Gloria de Santiago de Compostela, en els anys 90. Té enregistrats nombrosos discos, i és autor d'articles i recentment del llibre Middelalderinstrumenter.

Antoni Madueño

AETERNE RERUM CONDITOR: L'ESPERANÇA DE LA LLUM

A càrrec d'Antoni Madueño

Dia i hora: dissabte, 2 de setembre, a les 6.30 del matí

Entrada gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a reservesspv.acdpc@gencat.cat 

Cants de matines i laudes abans de l'alba. Esmorzar contemplant la sortida del sol

La repetició i l'evidència del pas dels dies ha trivialitzat el moment sagrat de la resurrecció periòdica de l'astre, després del pas nocturn per les tenebres. A Sant Pere de Rodes es manifesta en tota la seva esplendor, sorgint de les profunditats marines i acaronant l'interior del temple a través de les tímides obertures en la pedra. Els antics van cantar en forma d'himnes i antífones aquest moment sublim en homenatge a la font primera de vida, i amb l'esperança de renovar, una i altra volta, la possibilitat de romandre vius encara.

Anton Aubanell i Manel Martinez

LES PROPORCIONS SAGRADES

A càrrec d'Anton Aubanell i Manel Martínez

Dia i hora: dissabte, 2 de setembre, de 10.00 a 13.00 h

Entrada gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a reservesspv.acdpc@gencat.cat

Taller pràctic sobre geometries sagrades i el seu impacte en l'art medieval.

La visió antiga del món el concebia com a un ens orgànic, les parts del qual es trobaven en relació harmònica que podia expressar-se numèricament: la música, la geometria i els nombres conformaven l'esquelet del món. Si el món visible no és més que una manifestació de les idees, les obres belles hauran de materialitzar-se segons aquests arquetipus geomètrics, tot seguint unes regles matemàtiques precises. Els edificis sagrats es basteixen segons aquestes proporcions, que assoleixen una importància "essencial" en tant que conformen l'ànima mateixa de la construcció.

Anton Aubanell i Manel Martinez
Són uns dels més importants referents de la didàctica de les matemàtiques a Catalunya. A través de les seves activitats, conferències i tallers fan accessible el món dels números a tots els públics. Vinculats des dels seus inicis al Museu de les Matemàtiques de Catalunya, i a la Didàctica en el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i en la Universitat de Barcelona.

Música medieval a Sant Pere de Rodes 05

ANTONI MADUEÑO, Direcció artística

Artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l'exposició d'instruments de corda i la interpretació de música medieval, i és autor de publicacions especialitzades i d'enregistraments del repertori medieval per al segell Trob'art.

Des de 2015 dirigeix el projecte europeu Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll. Es tracta d'una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del Scriptorium de Ripoll que estan representant arreu la candidatura UNESCO de la Portalada de Ripoll i que ha merescut el finançament del programa Europa Creativa de la Unió Europea i de diferents administracions catalanes.

Ha rebut l'encàrrec de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per crear i dirigir el festival La Ciutat Perduda, al Conjunt patrimonial d'Olèrdola, i des de 2017 un programa de construcció d'instruments i interpretació musical al monestir de Sant Pere de Rodes. Entre les seves accions artístiques de gran format destaca Oliba episcopus, una creació per al bisbat de Vic de diversos espectacles per la commemoració del mil·lenari del bisbe Oliba en catedrals i monestir emblemàtics de Catalunya.

El seu treball amb la recreació dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll ha merescut el Premi Nacional d'Artesania Prestigia 2020, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Flyer

Logo

accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural