Dia Internacional dels Museus XMTLA 2024 | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

#DIMEnXarxa 2024

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS


Un any més, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran s’afegeix a la celebració del Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que se celebra anualment el 18 de maig. L’objectiu de la celebració és sensibilitzar als seus visitants i a la ciutadania de la importància dels museus en el desenvolupament de la societat.

Aquest 2024 l’ICOM ha proposat el lema ‘Museus per l’educació i la investigació’, que subratlla el paper fonamental de les institucions culturals a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística. Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. Així,  l’ICOM vol reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per a l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la comprensió del món.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, el mateix 18 de maig se celebra també la Nit dels Museus.

Descarrega't el llibret amb totes les activitats dels museusACCIÓ CONJUNTA DELS MUSEUS DE LA XARXA

A més d’organitzar activitats gratuïtes i portes obertes, els museus de la XMTLiA portarem a terme una acció conjunta a les xarxes socials per reivindicar precisament el paper central de la investigació en el context museístic. A través de petits vídeos, investigadores i conservadores explicaran algunes de les recerques que s’han portat a terme darrerament als museus i que contribueixen, entre altres, a tenir un coneixement més profund de les col·leccions dels museus, preservar i conservar el patrimoni cultural i històric, fomentar la innovació, desenvolupar programes educatius i enriquir l'experiència dels visitants.

La investigació és, de fet, un dels puntals de les accions que desenvolupa anualment la XMTLiA, doncs permet treballar cooperativament i impulsar recerques en àmbits d’interès comú entre els museus. Aquestes recerques es materialitzen en exposicions itinerants i publicacions que posen en valor les col·leccions que custodien els museus i contribueixen a la important tasca que s’està fent des de les institucions museístiques pel que fa a la documentació, conservació, estudi i difusió del patrimoni de les terres de Lleida.