Concurs | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Els inicis

La primera edició d'aquest concurs es va celebrar l'any 1992 per iniciativa de l'Oficina de Gestió de Monuments del Departament de Cultura, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, patrocinades pel Consell d'Europa.

Aquesta iniciativa, que obria camins de trobada entre la fotografia, el patrimoni cultural i els joves, tenia com a objectiu provocar la mirada dels estudiants cap als monuments i la reflexió sobre la seva rellevància, a partir del treball creatiu personal, utilitzant aquest llenguatge artístic.


Certamen internacional

L'any 1996, l'EFIM  s'obre a altres països i regions tant d'Europa com d'altres continents i es converteix definitivament en el certamen internacional EFIM tal com l'hem conegut fins a la seva XIX edició, l'any 2014. Fins a l'edició del 2013, la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, del Departament de Cultura va ser l'organisme que va tenir cura d'organitzar i liderar aquest premi.

Des de la seva creació el 2014, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural va assumir aquesta missió i, per l'edició de 2016, va proposar una actualització del format centrant el concurs en la utilització de la xarxa social Instagram.


L'EFIM avui dia

  • Funcionament. L’EFIM se centra en l'aprofitament de dues eines: el telèfon mòbil (o altres dispositius que permeten connectar-se a internet i capturar fotografies) i la xarxa social per compartir fotografies Instagram.
  • Destinataris. El concurs es dirigeix a l'alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius de qualsevol centre educatiu de l'àmbit català.
  • Participació. Els alumnes que vulguin participar s'hauran d'inscriure mitjançant el seu centre educatiu a través del docent responsable de coordinar aquesta participació.
  • Fotografies. Les fotografies que es presentin a concurs han d’estar relacionades, de manera directa o indirecta, amb el patrimoni cultural monumental de Catalunya, entès d’una manera àmplia. Poden estar fetes en una sortida programada de grup o bé de manera lliure. Poden ser fetes dins el context d’un treball de classe o per iniciativa pròpia, però sempre amb la supervisió del docent del centre educatiu que realitzi la inscripció del grup.
  • Premis. Un jurat amb participació de professionals independents triarà les 30 fotografies finalistes. Entre altres premis, que podeu trobar a les bases, els autors de les 10 millors guanyaran un viatge cultural que tindrà lloc al mes de desembre, acompanyats de responsables de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, a una ciutat europea per descobrir el seu patrimoni cultural.
  • Masterclass de fotografia i patrimoni. Com a premi general per a tots els guardonats (guanyadors, finalistes i els docents que els han coordinat), es convida a tothom a l’Experiència EFIM, un taller pràctic de fotografia i patrimoni, d’un dia de durada, conduït per dos professionals de la fotografia i organitzat expressament per a l’ocasió. En cada edició es tria un espai patrimonial de Catalunya on, de manera lliure i lúdica, els assistents poden perfeccionar i ampliar els seus coneixements de fotografia, sigui amb mòbils o amb càmeres digitals, amb l’assessorament i suport personalitzat dels fotògrafs professors. L’experiència EFIM s’acaba amb un dinar de comiat per a tots els participants.