Donem la benvinguda a la gent gran: recuperem els museus
La gent gran ha estat un dels col·lectius que més ha patit durant la pandèmia de la COVID-19, en especial durant els períodes de confinament domicliari. És per aquest motiu que des del Departament de Cultura s’ha volgut celebrar el DIM d’enguany amb les persones grans, fent una crida als museus catalans perquè convidessin a les comunitats de gent gran pròximes o amb les que habitualment tractaven perquè retornessin als museus, rebent-los d’una forma especial.S’han sumat a la iniciativa 60 equipaments museístics de Catalunya, els quals han organitzat activitats especials per a grups estables de gent gran. Per poder desenvolupar correctament l’activitat, es va organitzar una sessió de formació en línia en la qual es van donar consells i recomanacions per triar l’activitat, preparar la benvinguda i rebre aquest col·lectiu de la millor forma possible. La sessió va anar a càrrec de la Tere Pérez, impulsora del Programa Alzheimer del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona amb molta experiència en l’àmbit de la cultura i les persones grans, i la Janina Berzosa, col·laboradora del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles en diferents projectes de salut i benestar.
Entre les activitats organitzades en destaquen algunes com “El museu és de tots!” del Museu d’Alcover que proposa una visita guiada i una conversa entre persones usuàries del Centre de Dia d'Alcover i alumnat de llengua catalana de l'Institut Fonts del Glorieta d'Alcover, per tal de compartir vivències, records i confrontar mirades intergeneracionals; l’espectacle del Museu d’Arenys de Mar que oferirà un taller de contes amb un narrador local a la residència geriàtrica municipal, que girarà al voltant dels objectes de la col·lecció local per treballar aspectes de la memòria i oferir-los la possibilitat de rememorar festes, oficis, personatges de la vida local; l’activitat virtual “Memòries compartides” de la Fundació Joan Miró que despertarà la memòria i les històries de la gent gran a partir de la visualització d’imatges, o el recorregut pel casc antic de Viella “Es carrèrs des nòsti pairs-sénhers” que organitza el Musèu dera Val d’Aran.
Esment especial a la iniciativa dels Museus d’Olot que, per la seva banda, han entrat a diversos equipaments de gent gran de la ciutat. 13 persones han visitat aquest darrer mes d’abril els magatzems dels museus on triaven una peça. Posteriorment, els tècnics del museu els la van portar a la residència on van conviure amb ella més de 24 hores. En aquest període de temps, el fotògraf Pep Sau va visitar-los i els va retratar amb l’obra. El resultat és el que es podrà veure en unes lones de grans dimensions instal·lades a les diferents façanes de l’Hospici La Caritat i la residència Montsacopa.