Què tenim sota els peus? | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

L’exposició “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu” fa un recorregut per 550 anys de vida a la Terra a través de 120 roques i fòssils recollits en 22 localitats de Ponent i el Pirineu amb l’objectiu de donar a conèixer la gran diversitat geològica i biològica de la demarcació de Lleida, un territori d’allò més ric en aquest sentit i que compta amb una figura de reconeixement internacional com és el Geoparc mundial UNESCO Orígens.
 
I és que la varietat de roques i restes paleontològiques i la disparitat d’edats de les mateixes resulten difícils d’explicar en un territori tan petit com les terres de Lleida i Aran, on alhora hi ha concentrada bona part de la història del nostre món. Per això, hi trobarem diverses mostres de granit i pissarra, però també de maó, perquè l’exposició no només mirarà al passat, sinó que també pretén esdevenir una reflexió sobre el futur i la crisi ambiental actual provocada pels humans. 

Així, doncs, l’exposició “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu” mostrarà els fòssils de Ponent i el Pirineu recollits per diferents institucions científiques i per aficionats, una pràctica que avui dia està regulada per garantir la seva conservació. Entre d’altres comptarà amb la reproducció de 5 animals ja extingits, com un rèptil marí únic a Catalunya localitzat a Alòs de Balaguer i el dinosaure més antic que va habitar les terres de Lleida fa 270 milions d’anys, a més de 120 fòssils i roques. També es farà un especial esment de la tasca dels pioners, persones com Lluís Marià Vidal, Francesc Clua, Martí Madern, Lluís Ferrer, Manuel Riu, Josep Duró, Maria Lourdes Casanovas, Josep Vicenç Santantafé o Antoni Lacasa, que van tenir la sensibilitat de preservar-los de cara a un futur que ja és aquí, amb l’objectiu que tot el territori hi sigui representat, des de les col·leccions paleontològiques d’alguns dels museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran fins a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), passant per diverses institucions d’àmbit local i nacional que han aportat més fòssils de Ponent i el Pirineu. Els paleontòlegs Rodrigo Gaete, comissari de l’exposició, i Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà (Isona) i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, han estat els encarregats de dirigir la recerca, en què la Xarxa ha treballat des del 2017. 


La mostra, organitzada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i les dues institucions de les quals depèn, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida, ha comptat amb el suport del Geoparc mundial UNESCO Orígens.


    

Catàleg de l'exposició

A la venda als museus de la xarxa. Preu de venda: 12€

Proposta didàctica

L'exposició va acompanyada d'una proposta didàctica per als cicles educatius de primària i secundària*, i també d'un quadern de camp autoguiat per famílies que es pot demanar al mateix museu.
Proposta Educació Primària
Proposta Educació Secundària

*Les reserves de les activitats s'han de fer contactant directament amb els museus.

Textos de l'exposició

Textos de l'exposició en catàlà i traduïts al castellà, aranès, francès i anglès

Calendari d'itineràncies

Museu de la Noguera: del 6 de novembre de 2021 al 27 de febrer de 2022
Museu Tàrrega Urgell: del 4 de març al 22 de maig de 2022
Centre d'Interpretació de la Vall de Lord: del 4 de juny al 28 d'agost de 2022
Museu de Lleida: 15 de setembre de 2022 - 12 de febrer 2023
Dinosfera: 19 de febrer al 28 de maig de 2023
Ecomuseu de les Valls d'Àneu: del 20 de juny al 17 de setembre de 2023
Museu de Cervera: del 21 de setembre de 2023 al 25 de gener de 2024


Propera itinerància: Musèu dera Val d'Aran