Dia Internacional dels Arxius 2020 | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

ELS ARXIUS, MÉS SOCIALS QUE MAI

 

El 9 de juny, els arxius catalans celebren el Dia Internacional dels Arxius, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA). Un esdeveniment que se celebra arreu del món i que s’allarga durant tota la setmana. Enguany, davant la situació excepcional provocada per la COVID-19, els arxius catalans s’han unit per proposar una jornada diferent en la que s’ha marcat com a objectiu fer protagonista els usuaris i les usuàries mitjançant una campanya virtual amb una proposta de difusió diferent que vol mostrar la cara més personal dels arxius.

Sota el lema Persones – Vides – Arxius, volem transmetre que el més important pels arxius catalans és la ciutadania que utilitza els nostres serveis, sense les persones, els arxius no tenen sentit. No volem parlar de conceptes abstractes, tecnològics o excessivament tècnics. Aquesta vegada volem fer-ho des d’un punt de vista subjectiu, que s’apropi el màxim possible a l’experiència que pot tenir un ciutadà o una ciutadana en un arxiu. Darrere de cada persona usuària hi ha una història personal, una trajectòria vital que el fa encaminar-se cap a l’arxiu.

Totes aquestes vivències esclaten i es dispersen en un univers de dades que s’entrelliguen entre elles creant una xarxa de documents contextualitzats constantment pels professionals dels arxius. Les persones i les seves vides, per tant, són el fonament de l’arxiu, tant per qui consulta els documents, com per qui ha creat els documents.
 

Malgrat la pandèmia mundial que està patint la societat, els arxius no han deixat d’obrir en cap moment. Gràcies a la tasca incasable de les arxiveres i arxivers catalans, i a la digitalització de tota la documentació, s’ha mantingut l’accés als inventaris i catàlegs dels seus fons documentals. En tot moment s’ha fet l’atenció dels usuaris de manera remota, ja sigui a través de correus electrònics o de les xarxes socials. S'han posat al servei de la ciutadania els milions de digitalitzacions de textos, fotografies, plànols, cartells i vídeos publicats a Internet, els originals dels quals són preservats en arxius d’arreu de Catalunya.


Benvingudes i benvinguts al Dia Internacional els Arxius. Participa-hi!

Explora els arxius i les seves activitats