#LaCulturaSempreHiÉs | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

#LaCulturaSempreHiÉs

Vam acomiadar el 2020 celebrant que la cultura ens havia acompanyat en els moments més difícils...
I durant 2021 seguirem celebrant que #LaCulturaSempreHiÉs!

 

Des dels museus que integren la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ens van explicar què havia significat per ells la cultura durant el 2020. Van sorgir tantes i tantes idees que durant 2021 volem explorar més en profunditat algunes d'elles.

Agost - #MuseusAlTerritori
"Territori" és una paraula que per a nosaltres significa molt. Som una xarxa formada per museus situats en diversos punts del nostre territori, i aquesta diversitat és precisament la nostra gran riquesa. Per això, aquest mes d'agost recuperem les paraules del director de l'Ecomuseu de les valls d'Àneu, Jordi Abella, sobre la importància de la cultura per al territori: un sector estratègic que reforça la possibilitat de que la gent visqui en el territori, amb tota la qualitat de vida que això implica.

Juliol - #DeViatgeAmbElsMuseus
Amb l’arribada del juliol arriben també les vacances... i res millor que fer un viatge al passat. Com deia el director del Museu de Guissona, David Castellana, els museus són una porta que ens permet viure, viatjar, conèixer i seguir aprenent. Aquest mes, us convidem a traspassar aquesta porta i viatjar fins a on us porti la vostra imaginació. 

Juny - #FemRecercaAlsMuseus
Una de les coses que va permetre el confinament és tenir temps per llegir o fer recerca, com és el cas de la Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera. Ella, concretament, va poder aprofundir en la figura de l'escriptor i polític balaguerí Josep Carner Ribalta, recerca que va permetre al museu crear una exposició temporal sobre la seva figura. La recerca als museus és fonamental, i aquest mes volem posar-la en valor.

Maig - #ConnectaAmbElsMuseus
Viure moments atípics com els de l'any passat ens permet, malgrat totes les dificultats, tornar a connectar amb allò que per motius diversos, sempre es va quedant enrere. En el cas de l'Àngel Galobart, director del Museu Conca Dellà, va ser amb la música negra dels anys 70 i amb una pila de llibres pendents.

Abril - #EmocionatAlsMuseus
La cultura em fa emocionar, vibrar i viure, expressava la Clara Arbués, del Museu Diocesà d'Urgell. Especialment, en els moments més difícils. Els museus exposen una gran varietat de peces, obres d'art, testimonis del passat... que són molt més que això. Són elements que ens fan sentir d'una manera concreta, ens emocionen, desperten la nostra curiositat o ens porten algun record a la ment. Aquest mes, us proposem compartir amb nosaltres aquestes emocions.

Març - #MuseusEnUnMónVirtual
Aquest més la protagonista va ser la virtualitat. Just feia un any que va començar el confinament a causa de la pandèmia de Covid-19 i els museus van haver de tancar les seves portes. Marga del Campo, del Museu de Lleida, deia que la cultura és aliment per l'esperit. Durant els mesos de confinament vam consumir cultura online i els museus es van haver d'adaptar a aquest nou format per mantenir el contacte amb el públic. La virtualitat, de fet, ha canviat moltes maneres de fer que han arribat per quedar-se.

Febrer - #HistòriesdeMuseus.
El més de febrer l'hem dedicat a construir històries. I és que la cultura, com deia la Lídia Fàbregas, directora tècnica del Museu D. i C. de Solsona, és un gran calaix de sastre on hi guardem tot allò que ens fa humans. D'aquest gran calaix, ella es queda amb el patrimoni, amb tots aquells objectes que ens ajuden a construir històries que ens expliquen d'on venim, on som i cap a on anem.

    
 
Mira tots els vídeos de la campanya #LaCulturaSempreHiÉs


El 2020 no l'oblidarem mai.
Els moments viscuts gràcies a la cultura, tampoc.
Gràcies per ser-hi, cultura.

#LaCulturaSempreHiÉS
#ElsMuseusSempreHiSom

 La nostra Comunitat

#patrimonigencat