Se'n parlave... i n'hi havie | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Se’n parlave... n’hi havie és una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i les Terres de Ponent, organitzada i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. La mostra il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria impulsada des de la xarxa i duta a terme entre els anys 2015 i 2017, que aborda la bruixeria com a fenomen social i científic al Pirineu i Ponent. L’estudi ha estat coordinat per l’historiador Pau Castell, i ha comptat amb un equip format per antropòlogues i investigadors dels diferents territoris: Tòni Escala, Sara Arjó i Elisa Ros (Val d’Aran) Núria Morelló (Plana de Lleida) Carlos Guàrdia (Alt Urgell), Oriol Riart (Pallars Sobirà), Miquel Bailach (Pallars Jussà) i Marcel·lí Corominas (Solsonès).

D’entre les principals conclusions d’aquesta investigació, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara. La ‘fama de bruixa’ s’heretava per via materna i mentre que al Pirineu la cacera de bruixes era recurrent, a les comarques de la Plana era puntual. A més, la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50 i mentre que a la plana costa de trobar testimonis vius que en recordin alguna pràctica, al Pirineu encara hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por. L’exposició combina les dues vessants que ha abordat la investigació: la històrica i l’etnològica. Així per exemple, s’hi poden escoltar diferents àudios, entre ells els de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. També es poden trobar objectes que s’han utilitzat per protegir-se, com ara cremalls i amulets, entre altres. També s’hi mostren documents històrics i material que il·lustra les diferents conclusions a les qual ha arribat la investigació.

La recerca ha estat possible gràcies al suport de l’Institut Ramon Muntaner del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i diferents museus de la xarxa, que ha permès fer un primer recull de material oral i històric. La producció de l’exposició ha estat possible gràcies al Departament de Cultura, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran). La mostra forma part de les activitats de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que es commemora enguany. A l’igual que la resta de les exposicions que organitza la Xarxa de Museus, Se'n parlave... i n'hi havie posa en valor les col·leccions que custodien els museus que formen part de la Xarxa i dona continuïtat a la important tasca que s’està fent des de les institucions museístiques pel que fa a la documentació, conservació, estudi i difusió del patrimoni de les terres de Lleida.

Visita virtual a l'exposició

Dossier de premsa
CATÀLEGPreu de venda: 20€
Llocs de venda: Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Museu D. i C. de Solsona, Museu de la Conca Dellà, Museu de Cervera, Museu de la Noguera, Museu de Lleida, Musèu dera Val d'Aran.
Llibreries: consultar a Garsineu Edicions.

Descarrega't el catàleg

CATALÀ | ENGLISH 

Descarrega't el dossier de premsa de la presentació del catàleg al Museu de la Noguera


MATERIAL DIDÀCTIC

L’exposició compta amb material didàctic, especialment adaptat per a nens i nenes entre 5 i 14 anys. Aquest està concebut a partir dels conceptes que aborda la mostra per oferir una mirada més transversal com la por, la llibertat o la diferència sempre amb un punt de vista d’educació de gènere. El material didàctic es pot emprar tant en visites escolars com en visites familiars de manera guiada o autònoma.

A més, els visitants més petits també trobaran el Diari d'abord d'una bruixa, amb propostes que van més enllà de la pròpia exposició.

Descarrega't la proposta didàctica
Descarrega't el Diari de bord


MATERIAL AUDIOVISUAL

Se'n parlave... i n'hi havie. Vídeo promocional del Museu de Lleida
Les Bruixes de Lleida. Programa DiS (Museu de la Noguera, 16 de febrer de 2019)
Conferència 'Per Bruixa i Metzinera', a càrrec del comissari de l'exposició, el Dr. Pau Castell (Museu Tàrrega Urgell, 3 d'octubre de 2019) 


CALENDARI D'ITINERÀNCIES

Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu). Del 13 de març al 6 de maig de 2018.
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. De l’11 de maig a l’1 de juliol de 2018.
Museu de la Conca Dellà (Isona). Del 8 de juliol al 12 d’agost de 2018.
Museu de Cervera. Del 22 d’agost al 14 d’octubre de 2018.
Museu de la Noguera (Balaguer). Del 8 de novembre de 2018 al 24 de febrer de 2019.
Espai Ermengol (la Seu d'Urgell). Del 15 de març al 26 d'abril de 2019.
Ecomusèu çò de Joanchiquet (Vilamòs). Del 20 de juny al 30 d'agost de 2019.
Museu Tàrrega Urgell. Del 5 de setembre al 24 de novembre de 2019.
Museu de Lleida. Del 4 de desembre al 2 de febrer de 2020.

Actualment, l'exposició es pot visitar amb un format adaptat a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu)