Elena Juncosa Vecchierini | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Directora de la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp
 
Nascuda a Palma de Mallorca, és llicenciada en Història, Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural, i DEA en “Didàctica de les Ciències Socials i espais de comunicació” per la Universitat de Barcelona.

Va ser investigadora associada del grup de recerca Arqueobalear de la Universitat de les Illes Balears, desenvolupant una línia d’investigació lligada a la presentació i gestió del patrimoni, participant en diversos projectes I+D fins que estableix la seva residència a Reus. Paral·lelament a la tasca investigadora ha treballat com a professional autònoma i membre de diversos equips, coordinant i redactant projectes museogràfics i plans directors.

És autora de diversos llibres, articles i publicacions científiques sobre arqueologia i patrimoni cultural. L’any 2001 obtingué el Premi Art Jove en la modalitat d’article en castellà amb el treball “Valoración del patrimonio histórico como elemento de diferenciación turística”, convocat pel Govern de les Illes Balears, i l’any 2011 el Premi Pilar Juncosa d’Investigació sobre Joan Miró i el seu context artístic i cultural atorgat per la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca pel projecte “Mas Miró (Mont-roig): aportaciones documentales a uno de los espacios creativos de Joan Miró”.

Va ser la coordinadora del Centenari Miró Mont-roig 1911-2011 a l’Ajuntament de Mont-roig, projecte que va suposar el punt de partida de la posada en valor del Mas Miró. Es va incorporar a la Fundació Mas Miró a finals del 2015 com a coordinadora del projecte de recuperació i obertura al públic del Mas Miró. Actualment és la directora de la Fundació Mas Miró.


EL PAISATGE EMOCIONAL DE MIRÓ: MONT-ROIG – MAS MIRÓ

Joan Miró va declarar: “Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”. El 20 d’abril de 2018, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de l’artista, va obrir al públic les seves portes Mas Miró. Model de la seva cèlebre obra “La masia”, tota l’obra i l’univers mironians es van gestar a Mont-roig, en el marc estricte de Mas Miró i del paisatge que l’envolta.

Per això, Mont-roig, com a font d’inspiració, i el Mas Miró, com a espai íntim i de treball, són paisatges essencials per poder reinterpretar el treball de l’artista i que ara poden ser visitats sota una nova perspectiva. Avui, aquests espais es poden visitar conjuntament en una ruta anomenada “El paisatge emocional de Miró”. L’impuls en la difusió d’aquest relat territorial al voltant de la figura de Joan Miró i la seva intensa experiència vital amb Mont-roig del Camp ha permès generar un producte turístic cultural nou que associa la imatge del municipi a un dels artistes més reconeguts a escala mundial. Amb la visita a la masia com a epicentre, el recorregut pels paisatges que Miró va convertir en obres mundialment reconegudes, amb nous elements interpretatius i el suport d’una audioguia digital, s’ofereix una nova experiència amb l’objectiu que el visitant pugui experimentar la força tel·lúrica que va inspirar Miró.

L’objectiu no és només millorar l’experiència cultural i turística, sinó gestionar de forma correcta i eficient aquest important patrimoni per potenciar el territori i que pugui esdevenir una oportunitat per a la seva sostenibilitat social i econòmica.