Què és Giravolt | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Segons els experts, les tres tecnologies que tindran més impacte en el sector del patrimoni cultural en la pròxima dècada són les dades massives, Big Data i el seu tractament amb Intel·ligència Artificial, la telepresència (reunions en línia, visites virtuals...) i les tecnologies 3D, des de la captació de la realitat fins a la seva explotació en formats digitals, com la visualització en ordinadors, la Realitat Virtual o la Realitat Augmentada.
 
El programa Giravolt neix per respondre a aquesta tercera necessitat, promovent l’ús de la tecnologia de l’escaneig 3D i del tractament dels models resultants dins del sector del patrimoni cultural català. Una iniciativa col·laborativa i transversal des del seu inici, que aporta un nou format per a tota la cadena de treball de la cultura, des de la conservació fins a la divulgació i reutilització final.
 
Una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que compta amb la implicació de totes les entitats i museus del país encarregades de la gestió del patrimoni que hi vulguin participar.
 
Els objectius de Giravolt: 

  • introduir l’ús de la tecnologia 3D dins del sector del patrimoni cultural català
  • crear un corpus digital a Internet ric i divers que garanteixi una millor accessibilitat del patrimoni cultural català.
  • establir els estàndards d’aplicació 3D de referència dins del sector
  • atraure la mirada internacional cap al patrimoni català
  • promoure la utilització dels models 3D en l’ensenyament i en les noves propostes artístiques i científiques
  • liderar el programa d’escaneig digital del sector cultural de Catalunya col·laborant amb les iniciatives existents
  • impulsar la creació d’un clúster professional d’empreses i institucions de patrimoni i 3D
  • documentar l’estat actual dels monuments de la Generalitat de Catalunya

Tot això és possible gràcies a les noves tècniques com la fotogrametria, que permet obtenir models 3D d’objectes de manera molt més assequible, i als avenços tecnològiques dels laserscan que han fet créixer la seva utilització en arquitectura i arqueologia.
 
Hi ha diferents tècniques per fer models 3D, però pel que fa al patrimoni cultural, aquestes dues, la fotogrametria i l’escaneig làser, són les més comunes. T’expliquem més sobre elles en aquesta Història de Patrimoni ‘El Patrimoni en 3D’CONTACTE
Pots seguir l’actualitat del programa a les xarxes socials a partir de l’etiqueta #Giravolt3D o subscrivint-te al butlletí professional de patrimoni.gencat.
Si vols contactar amb nosaltres pots fer-ho directament al correu electrònic giravolt@gencat.cat.