Ast de cabrit farcit amb salses | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Ast de cabrit farcit amb salses

 
1 cabrit
Els menuts del cabrit
400 g de cansalada viada
c/s de pólvores de duc (canyella, gingebre, comí, nou moscada)
4 ous
Sal
Pebre
Julivert
Marduix
200 g de pa ratllat
4 cebes
5 grans d’all
200 g de panses
Safrà del Montsec
100 g de formatge serrat d’ovella
 
Desossem el cabrit i el reservem.
Per fer el farcit, barregem els menuts i la cansalada picats, que quedi ben menut.
Hi afegim la ceba picada, les espècies, les herbes, els alls picats, les panses, el pa ratllat, el formatge, el safrà i els ous. Ho rectifiquem de sal.
Farcim el cabrit i el lliguem perquè no en surti el farciment.
El rostim a l’ast de llenya o bé al forn a 165 graus durant 2 hores, hi anem afegint aigua i un cop passat aquest temps, coure aproximadament 1 hora més a 180 graus. L’anem regant amb el suc.
El servim en una safata de fang grossa, juntament amb la salsa de julivert i la salsa d’eruga, en escudelles petites que puguin contenir les salses.
 

Salsa de julivert
 
50 g de fulles de julivert
1 cullerada de canyella en pols
3 claus d’espècia
10 g de gingebre
2 g de pebre negre en pols
150 g d’avellanes
80 ml de vinagre de vi
80 ml de vi blanc
50 g de pa torrat
50 g de mel
 
Ho triturem tot i ho servim en una escudella.
 

Salsa d’eruga
 
400 g d’eruga
100 g de vinagre blanc
50 g d’avellanes
50 g de nous
c/s d’espècies (pólvores de duc)
c/s de safrà
50 g de mel
4 grans d’all
10 g de gingebre
 
Ho triturem tot i ho servim en una escudella petita.
De manera opcional, en temporada hi posem grans de magrana.