La Taula Parada | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Del 20 de desembre a l'11 de febrer


Molts dels grans moments de la vida passen al voltant d’una taula, tant en el context de l’excepcionalitat de les celebracions com en la quotidianitat. L’escenari que crea una taula parada, a punt per a un àpat, ens connecta i ens ofereix espais de socialització i gaudi, però també de refugi i consol. No debades podem imaginar-nos viure en una casa desproveïda d’alguns dels mobles, però ens resulta inconcebible una llar sense una taula i alguna cadira per seure i menjar, xerrar, treballar o simplement reposar.

Escenaris de vida que ens parlen de receptaris històrics, de paraments i de gustos i costums de l’època, però també dels rituals de la quotidianitat, de la distribució de l’espai i de les relacions de poder. Una taula parada ens remet a olors, gustos i colors, i ens deixa sentir converses públiques i secrets privats. És materialitat, simbolisme i representativitat.


Per Nadal

Nadal és, potser, el moment en què els poders unificador i socialitzador de la taula es fan més evidents. Les celebracions nadalenques tenen com a nexe d’unió els àpats i aquests es produeixen al voltant de la taula parada de manera excepcional.

Us convidem, doncs, a descobrir com eren les taules parades per Nadal en diversos monuments i en diverses èpoques, i també qui era convidat a la celebració. Des de la sobrietat de la Cartoixa d’Escaladei fins a l’ostentació del Castell d’Escornalbou, passant per la familiaritat de la Casa Museu Prat de la Riba i el recolliment de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran.

Un mosaic de plats, d’àpats i de «famílies» per no estar sol en aquestes dates: famílies monàstiques, pares i fills, o amics i coneguts.
Si voleu, la taula parada us espera!

Descobreix les taules parades als monuments