Coca de Sant Joan | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Coca de Sant Joan

Massa de la coca:
500 g de farina
50 g de farina per treballar
150 g de sucre
50 g de sucre per posar sobre la coca
3 ous (1 per pintar)
1 rovell d’ou
120 g de mantega pomada
50 g de pinyons
15 g de llevat fresc (es pot substituir per 20 g de llevat en pols)
La pell ratllada d’una llimona
250 ml de llet sencera
25 g d’aigua de flor de taronger
Canyella en pols
3 g de sal
Matafaluga
60 ml de licor d’anís
Fruites confitades
80 g de taronja confitada
40 g de cireres confitades
80 g de meló confitat
 
Material:
Bol metàl·lic gran
Tamís
Safata de forn 
Paper o estora de forn 
Pinzell
Bol petit
 
 
Preparem tots els ingredients i el material necessari abans de començar les receptes.
Comencem posant la farina al bol gran, passada pel tamís, i deixant un forat al centre, com si amb la mà féssim la boca d’un volcà. Tot seguit, hi afegim dos ous, el rovell, l’aigua de flor de taronger, el sucre, el llevat diluït a la llet, la pell de llimona, la canyella, l’anís, la matafaluga i la sal. Pastem amb la mà o, si tenim una màquina de pastar, aprofitem la tecnologia. Un cop tots els ingredients s’han integrat i s’han pastat bé, hi afegim la mantega i barregem fins que aquesta massa no s’enganxi ni a la mà ni al bol. La tapem durant trenta minuts i deixem que faci una primera fermentació.
 
A continuació, posem la massa a la taula de treball o marbre lleugerament enfarinat i la treballem per fer-ne una massa cilíndrica que després unim per donar la forma de vuit, o bé podem fer-ne una forma allargada una mica ovalada als extrems, que posem a sobre de la placa de forn i el paper o estora pintada amb mantega i enfarinada lleugerament. Seguidament, la deixem reposar vint minuts més a fi que faci una segona fermentació.
 
Després, batem l’ou que ens queda i pintem la coca, cosa que ens ajuda que agafi un color daurat bonic.
 
Seguidament, hi posem els pinyons, la fruita confitada i els 50 g de sucre per sobre.
Posem la coca a coure uns 20 minuts al forn, que ha d’estar prèviament escalfat a 220 graus aproximadament.
Un cop cuita, la traiem i la deixem refredar.
Ja està a punt per menjar.
En altres versions, hi podem afegir crema pastissera i/o ametlles.