Panada de pollastre i verdures | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Panada de pollastre i verdures

Per a la massa:
500 g de farina
50 g d’oli d’oliva
250 g de mantega freda
5 g de sal
100 ml d’aigua
7 rovells d’ou
 
Per al farcit:
600 g de pollastre rostit desossat
200 g de papada de porc tallada a daus
4 ous bullits
2 ous
1 ceba tendra
200 g de carbassó
250 g de poma pelada i tallada a daus
Sal
Pebre
Herbes aromàtiques (farigola, romaní, orenga, sajolida, etc.)
200 g d’espàrrecs
Espècies
50 g de bolets
50 g de panses
80 g de prunes
30 g de pinyons
Oli d’oliva verge extra
 
Material:
2 bols grans
1 paella gran per saltejar
1 taula de tallar
1 motlle circular
1 corró
 
Preparem tots els ingredients prèviament. Fem la massa barrejant tots els ingredients fins a obtenir una massa ben homogènia, l’estirem una mica i la reservem a la nevera 30 minuts, fins que agafi una certa consistència.
Mentre la massa és a la nevera, preparem el farcit. Tallem les verdures ben menudes i les saltegem a la paella amb una mica d’oli d’oliva verge extra. Seguidament, hi afegim els fruits secs, els bolets, les herbes aromàtiques, les espècies, la carn de pollastre, els ous durs tallats, no massa petits, la poma i, un cop fred, ho passem a un bol, hi afegim els ous crus, sal i pebre i ho barregem bé.
Agafem la massa de la nevera i, amb l’ajuda d’un corró, l’estirem fins que quedi d’un gruix de mig centímetre. Fem una base rodona de la mida del motllo i la posem al fons; després, formem les parets tornant a estirar la massa i les apliquem, i a continuació, farcim la panada i amb la resta de la massa, fem una altra estirada per aconseguir la «tapa», tanquem bé i pintem amb ou. La posem a coure al forn durant 45 minuts a 180 graus. Un cop cuita, la podem consumir calenta o bé deixar-la refredar i consumir-la quan ens vingui de gust.
Es pot farcir del que es vulgui; de fet, sempre s’hi posaven restes de carns i verdures o peix. Era ideal per transportar, ja que, en tenir la forma rodona, encaixava perfectament a les alforges.