Vi pimentat
La cuina cistercenca d’hivern és senzilla però nutritiva, adaptada al calendari litúrgic i al clima. Predominen llegums, cereals, verdures de temporada com cols, porros, cebes o naps, així com peix en saó i fruits secs. Fa fred, i els brous i les coccions llargues servides en calent dominen els àpats. No falten tampoc el vi ni la cervesa elaborats a Santes Creus. En època freda, i especialment per Nadal, els monestirs produeixen el vinum piperatum, o vi pimentat, un vi dolç i especiat amb canyella, gingebre, clau, nou moscada o pebre, endolcit amb mel i servit calent per escalfar el cos.
Ingredients
125 g de mel de romaní
125 g de sucre
75 g de sucre morè
la pell d’una llimona
3 litres de vi blanc
20 g de pólvores de duc
Pólvores de duc:
2 claus d’olor
4 g de gingebre en pols
4 g de canyella en pols
3 g de pebre blanc mòlt
2 g de nou moscada
2 g de pètals de rosa vermella secs
3 g de sàndal vermell
Elaboració
Primer, preparem les pólvores de duc. Barregem les espècies en un morter o en un molinet d’espècies, i reservem.
Barregem el vi, la mel, el sucre blanc i el sucre morè, la pell de llimona i les pólvores de duc, i ho posem a un cossi de fang gran, una damajoana o un recipient que pugui contenir tota la quantitat. També es pot fer en mesures més petites, però val la pena fer-ne quantitat per guardar.
Ho deixem macerar una setmana (com a mínim) en un lloc fresc i fosc.
Passat aquest temps, colem la barreja amb un drap fi per eliminar el màxim d’impureses i ho guardem en ampolles ben tancades, preferiblement també en un lloc fresc i fosc.
Es pot consumir una mica escalfat o bé com a beguda fresca. A més, podem utilitzar aquest vi pimentat per a elaborar un còctel:
Còctel de vi pimentat
Ingredients
120 ml de vi pimentat
8 g de suc de llimona
40 ml de ratafia
3 glaçons
20 g de clara d’ou
la pell d’una llimona ratllada molt fina
Un polsim de pólvores de duc
10 cl de tònica
Elaboració
A una coctelera, posem el vi pimentat, el suc de llimona, la ratafia, la clara d’ou i els glaçons. Sacsejar durant 30 segons amb molta força.
Aboquem més de la meitat de la barreja (un 70%) a una copa, amb dos dels glaçons i la tònica. Reservem la resta a la coctelera, i tornem a sacsejar fins que faci escuma.
Acabem d’omplir la copa amb la part restant. Decorem amb pólvores de duc per sobre i una mica de pell de llimona ratllada.