Històric d'exposicions | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

SE'N PARLAVE... I N'HI HAVIE. BRUIXERIA A LES TERRES DE PONENT I PIRINEU [2018-2020]

Enllaç a la pàgina web de l'exposició


VESTIR LA MODA. MODES DE VESTIR A LES TERRES DE LLEIDA (SEGLES XVIII-XX)
[2016 - 2018]

A les col·leccions dels museus lleidatans s’hi conserven diferents peces d’indumentària, principalment dels segles XVIII, XIX i XX, que permeten veure, a través del vestuari de la població, el procés de canvi social i econòmic que es va viure a Europa en aquella època. Són objectes conservats per les famílies com a béns preuats que han passat de generació en generació i que finalment han arribat, a través de donacions, als museus de cada territori. Aquesta exposició, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i comissariada per l'especialista Rosa Figueras, ha itinerat entre 2016 i 2018 amb l'objectiu de donar a conèixer aquests fons i difondre la tasca que s’està fent des de les institucions museístiques del país pel que fa a la documentació, conservació, estudi i difusió del patrimoni de les terres de Lleida i, per extensió, de Catalunya. S'hi han exhibit una seixantena de peces dels segles XVIII, XIX i inicis del XX que procedeixen dels fons del Museu de la Noguera (Balaguer), del Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), del Museu Comarcal de Cervera, del Museu de Lleida i de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu (Esterri d’Àneu). Aquestes van des de peces de roba quotidianes fins a vestits de mudar, vestits de cerimònia i també complements. La mostra s'ha complementat amb imatges i reproduccions d’obres d’art del museu d’Art Jaume Morera de Lleida en les quals es pot observar l’evolució en la manera de vestir a través de l’art i la fotografia.

Museu de la Noguera (Balaguer). Del 31 de març al 8 de maig de 2016.
Museu Comarcal de Cervera. Del 18 de maig al 17 de juliol de 2016.
Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu). Del 24 de juliol al 30 de setembre de 2016.
Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega). Del 28 de gener al 19 de març de 2017.
Museu de Lleida. Del 9 de maig al 23 de juliol de 2017.
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Del 15 de desembre de 2017 al 5 de març de 2018.
Musèu dera Val d'Aran (Vielha). Del 15 d'abril al 5 de maig de 2018.

Dossier de l'exposició
Material didàctic Educació Primària
Material didàctic Educació Secundària
Catàleg de l'exposicióFOTOGRAFIA EN RELLEU: LA FOTOGRAFIA ESTEREOSCÒPICA A LES COMARQUES DE LLEIDA 1895-1960 [2015 - 2017]


Exposició organitzada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de la Universitat de Lleida, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. Va itinerar per diferents museus de la xarxa i arxius entre 2015 i 2017, aportant importants novetats en la història de la fotografia de les terres de Lleida de finals del segle XIX i principis del XX. Gràcies a la recerca duta a terme pel comissari de l’exposició, Xavier Goñi, es van poder retrobar nous fons fotogràfics estereoscòpics, alguns dels quals eren desconeguts i i que es van poder veure per primer cop en públic en el marc d’aquesta exposició. La mostra va anar acompanyada d’un catàleg que recull totes les imatges presentades a l’exposició i que introdueix alguns articles de diversos especialistes en aquesta tècnica fotogràfica.Museu Comarcal de Cervera. Del 27 de març al 24 de maig de 2015.
Museu de la Noguera (Balaguer). Del 29 de maig al 19 de juliol de 2015.
Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu). Del 24 de juliol al 15 de setembre de 2015.
Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (Tremp). De l'1 d'octubre al 13 de novembre de 2015.
Arxiu Comarcal del Solsonès (Solsona). Del 18 de novembre de 2015 al 10 de gener de 2016.
Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega). Del 30 de gener al 6 de març de 2016.
Musèu dera Val d'Aran (Vielha). Del 15 d'abril al 15 de juny de 2016.
Universitat de Lleida. Del 15 de maig al 9 de juny de 2017.

Tríptic de l'exposició
Material didàctic Educació Primària
Material didàctic Educació Secundària
CATALÀ-ROCA. RETRATS [2014-2015]

L’exposició “Català-Roca. Retrats” mostra un recull de trenta-cinc retrats seleccionats per a l’ocasió procedents del seu fons d’arxiu, que actualment custodia l’Arxiu Fotogràfic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Aquets van ser fets entre els anys 50 i la primera meitat dels 70, i mostren la seva particular interpretació d’un dels gèneres més significatius de la història de la fotografia, el retrat. En aquesta mostra conflueixen el món culte, els grans noms de l’art amb els que el fotògraf va estar en contacte, i d’altra banda els personatges populars dels carrers de l’Espanya de postguerra. La mostra és una producció tècnica del Museu d’Art Jaume Morera, i ha estat organitzada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i comissariada per Oriol Bosch Bausà.

Francesc Català-Roca va ser un pioner en la fotografia documental i del reportatge fotogràfic a nostre país. És el fotògraf que més bé va saber retratar la societat espanyola de les primeres dècades de la dictadura. Català-Roca era un retratista sense estudi, es desplaçava a l’espai vital de cada personatge que havia de retratar, situant-los en el seu ambient natural, relacionant el protagonista amb l’atmosfera i les circumstàncies del seu entorn, habitualment de treball.
Català-Roca trobava la fotografia, no la preparava, moltes vegades sense que els mateixos protagonistes en fossin conscients, donant el resultat de retrats més naturals i espontanis. L’ús de la llum natural exclusivament i l’ús emfàtic de l’enquadrament (angulacions, abruptes picats i contrapicats) són dues de les característiques de l’obra de Català-Roca.


Museu d’Art Jaume Morera (Lleida). Del 30 de gener al 27 d'abril de 2014 (Prorrogada fins l'1 de juny).
Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Del  16 de juny al 31 d’agost de 2014.
Museu Comarcal de Cervera. Del 19 de setembre al 2 de novembre de 2014.
Museu de la Noguera (Balaguer). Del 8 de noviembre al 2 de febrero de 2015.
Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega). Del 21 de març al 26 d’abril de 2015.

Fulletó de l'exposició
Catàleg de l'exposició
JOANPERE MASSANA. DEL LLIBRE DE L’AIGUA: COM A TITELLES [2011]

Exposició itinerant produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, amb la qual es va encetar una iniciativa que pretenia crear un diàleg fructífer entre les institucions museístiques i els creadors que viuen i treballen a les terres de Lleida.

 “Del llibre de l’aigua: com a titelles”, és una exposició que l’artista reinventava en cadascuna de les sales on es va exposava, adaptant-se als espais, a les llums i als entorns particulars de cada museu i esdevenint una mostra diferent en cada itineració. Amb aquesta exposició, que presentava obres sobre tela, sobre fusta, a més de diverses instal·lacions, l’artista de Ponts, Joanpere Massana, efectuava un recorregut a través de l’aigua com a element conductor i com a contenidor i continent d’experiències i records.


Museu Comarcal de Cervera. Del 18 de febrer al 24 d’abril de 2011.
Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega). Del 6 de maig al 12 de juny de 2011.
Museu de la Noguera (Balaguer). Del 22 de juny al 21 d’agost de 2011.
Museu de Lleida. Del 6  de setembre al 13 de novembre de 2011.