La ruta dels indigets | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Mapa

La ruta dels indigets

Una escapada al passat de la Selva i l’Empordà
Segons els textos d’autors grecollatins com Aviè, Ptolomeu Estrabó i Plini el Vell, entre els pobles ibèrics destacaven els indigets, que van viure a les actuals comarques de l’Empordà i la Selva. Per conèixer qui eren, com i on vivien i quins costums tenien, no us podeu perdre tres importants jaciments de Catalunya: el Puig de Castellet, a Lloret de Mar, Castell a Palamós i Ullastret. Una ruta per gaudir també de la Costa Brava i les seves platges.

EL PUIG DE CASTELLET
Comenceu la ruta per Lloret de Mar, a la Selva, on podreu visitar el jaciment del Puig de Castellet. Aquest va ser un recinte fortificat, construït estratègicament, des d’on els indigets dominaven una àmplia franja marítima i controlaven directament els altres assentaments ibèrics de la zona. El conjunt de construccions va ser habitat durant uns 50 anys fins a l’any 200 aC, quan va ser abandonat.

CASTELL
Després de la visita dirigiu-vos cap a Palamós, on podreu tastar les famoses gambes. A la tarda podeu gaudir de la platja d’Es Castell, on es troba el jaciment que duu el mateix nom. En aquesta petita península, al segle VI aC, els antics pobladors de la zona construir un poblat aprofitant les immillorables condicions de control i defensa que oferia.

ULLASTRET
Finalment, visiteu el jaciment del Puig de Sant Andreu d’Ullastret, considerat la ciutat ibèrica més gran de Catalunya d’aquella època i la capital dels indigets. El moment de màxima esplendor va ser cap als segles IV-III aC, quan la població superava les 6.000 persones. Temples, carrers, cases nobles i unes imponents muralles feien d'Ullastret una gran capital, amb un paper central en el comerç juntament amb la ciutat grega d'Empúries.


Aquesta escapada s’inclou dins la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país així com els pobles que els habitaven.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural