Els primers pobladors del Pla de l’Estany | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Reconstrucció d'una de les cabanes neolítiques a La Draga / Foto: Patian - Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Mapa

Els primers pobladors del Pla de l’Estany

Sabeu que molt a prop de Banyoles hi ha jaciments molts interessants per conèixer el passat de la comarca?
Segur que molts de vosaltres heu anat a Banyoles a donar una volta per l’estany, ja sigui caminant, en bici o en barca. Però, sabeu que molt a prop hi ha jaciments molts interessants per conèixer el passat de la comarca? Apunteu-vos-els per la propera visita.
 
Poblat Neolític de La Draga
El poblat neolític de la Draga està situat al marge oriental de l’estany, en una península envoltada d’aigua per nord i oest. És un jaciment excepcional per la seva conservació en un medi aquàtic. Al llarg dels anys, s’hi han pogut recuperar eines de fusta, objectes de cistelleria i de ceràmica, entre altres peces. Hi podreu visitar les cabanes que s’hi han reconstruït, on es realitzen tallers i activitats que reprodueixen la vida al neolític.
 
Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà
El Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà el formen un conjunt de jaciments únics per conèixer la vida al paleolític. És un indret únic a Europa per conèixer l’evolució de l’home de Neandertal cap a l’home modern. Es troba situat molt a prop del municipi de Serinyà. Des de Banyoles s’hi arriba per la carretera C-66 en direcció Besalú.
 
Vil·la romana de Vilauba
La vil·la romana de Vilauba es troba situada en una petita vall a uns 3 quilòmetres al sud de Banyoles. Va ser descoberta l’any 1932 i avui dia és un jaciment visitable. La vil·la estava dividida en dues àrees: un espai residencial a la zona nord, on hi destaquen les restes d’un triclinium i unes petites termes; i unes estructures relacionades amb la producció del vi i l’oli a la zona sud.
 
Museu Arqueològic de Banyoles
Al centre del municipi s’hi troba el Museu Arqueològic de Banyoles, que exposa col·leccions de paleontologia, arqueologia i numismàtica, totes procedents de les diverses intervencions dutes a terme al Pla de l’Estany des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat. Hi destaquen els fòssils de grans animals, la coneguda com mandíbula de Banyoles i les peces procedents de les Coves de Serinyà i del poblat neolític de La Draga.
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural