Descobrint Àger | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Mapa

Descobrint Àger

El recinte fortificat d’Arnau Mir de Tost
Àger és una petita vila situada a la comarca de la Noguera. Limita al nord amb la serra del Montsec, al sud amb la serra del Montclús, a l’est amb el riu Noguera Pallaresa i a l’oest amb el Noguera Ribagorçana. El patrimoni natural que l’envolta és d'un gran interès, però també ho són la seva història i el seu patrimoni cultural.
 
RECINTE FORTIFICAT
 
Àger encara conserva el recinte fortificat d’estil romànic i neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost al segle XI. Aquesta construcció es va dur a terme en el context de la reconquesta de la vall d’Àger. La vila es va aixecar sobre les ruïnes de l’antic castell romà.
 
COL·LEGIATA DE SANT PERE
 
El conjunt monumental més important és el format per la Col·legiata de Sant Pere i les ruïnes del castell, construïts entre el 1034 i el 1047. L’església es va confiar a una comunitat de canonges. Promogut pel comte Pere d'Urgell, el claustre es va començar a construïr al segle XIV i es va finalitzar el XV.

Actualment, de l’antiga esplendor en queden ornaments i pintures murals repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i els Estats Units.
 
ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ
 
L’església de Sant Vicenç és l’actual parròquia de la vila. Es va construir al segle XI, però al llarg dels anys s’hi han fet tres ampliacions. Al seu interior es guarda el sarcòfag romà del segle III procedent de la col·legiata de St. Pere, la Mare de Déu de Colobor i un orgue d'estil barroc.
 
ALTRES LLOCS D’INTERÈS
 
Si et quedes amb ganes de veure més, pots visitar el Santuari de la Mare de Déu de Colobor, l’ermita de la Mare de Déu de Pedra o l’ermita de Santa Elena.
 
I si vols conèixer més sobre Àger, pots apuntar-te a les visites guiades que organitza l’Ajuntament a la Col·legiata de Sant Pere i al nucli antic de la vila.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural