Patrimoni de primer ordre en tres espais naturals | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades




1. Església romànica de Sant Miquel, al Parc d'Olèrdola (Mireia Hernández)
2. Monestir de Sant Pere de Rodes, al Parc Natural del Cap de Creus (© Rafael López-Monné)
3. Ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins, al Parc Natural de la Serra de Montsant

Patrimoni de primer ordre en tres espais naturals

Endinsa't a entorns naturals que guarden i presumeixen d'autèntiques joies patrimonials
El Parc Natural del Cap de Creus, el Parc d’Olèrdola i el Parc Natural de la Serra de Montsant ens conviden a fer-hi rutes a peu o amb bicicleta, a organitzar-hi sortides i practicar-hi activitats de tota mena a l’aire lliure. A més de presumir d’un entorn natural de gran valor, també amaguen tresors patrimonials que bé mereixen una visita. Preneu-ne bona nota!

Parc Natural de la Serra de Montsant: espiritualitat i vinyes centenàries

Amb uns cingles de vertigen, la serra de Monsant regala un ric patrimoni natural i cultural vinculat als valors espirituals de la muntanya i a la tradició vitivinícola del Priorat. Una conjunció única que podeu començar a gaudir a la Cartoixa d’Escaladei, entre vinyes centenàries. La visita val molt la pena: permet recórrer l’exterior dels tres claustres —un dels quals reconstruït—, l’església, el refectori i una cel·la, també reconstruïda.

Aprofiteu que sou a la zona per visitar cellers i fer-hi un tast de vins: trobareu tota la informació enoturística al web de Turisme Priorat. El senderisme és una altra opció per combinar la descoberta de Montsant amb el patrimoni. La ruta que surt de l’ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins cap a Sant Bartomeu pel GR 65-5 és altament recomanable: passa pel congost de Fraguerau, un racó espectacular de la serra.

El Parc Natural del Cap de Creus: Sant Pere de Rodes, la casa de Dalí i el far

És un espai de gran bellesa que convida a ser descobert a través de les rutes a peu que hi ha senyalitzades o des del mar amb caiac o altres embarcacions. L’Oficina del Parc Natural es troba al Palau de l’Abat del Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, i per això pot ser un bon punt d’inici per començar a explorar la zona. No en marxeu, però, sense visitar aquesta joia del romànic i sense pujar fins al castell de Verdera, des d’on hi ha una panoràmica magnífica del Parc Natural, amb paisatges únics i singulars que podem conèixer amb més profunditat a l’Espai Cap de Creus, ubicat al far de Cap de Creus. Des d’aquí, podem baixar fins a Portlligat i deixar-nos inspirar pels racons que tant adorava Dalí, que tenia aquí el seu refugi particular. La casa està museïtzada i es pot visitar

Parc d’Olèrdola: la talaia del Penedès que ja cobejaven els ibers i els romans

Coronat per l’església romànica de Sant Miquel, el Parc d’Olèrdola és una talaia magnífica per albirar la plana del Penedès. Ara que es commemora el centenari de les excavacions de l’Institut d’Estudis Catalans en aquest indret, és un bon moment per gaudir de la visita al Conjunt Monumental d’Olèrdola, una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). El conjunt està format per un poblat ibèric emmurallat, una impressionant fortificació romana des d’on es controlava el territori, i una ciutat medieval, un castell i tombes antropomorfes excavades a la roca.

Des del castell surt la Ruta de les Fonts i els Forns, de 6,5 km i senyalitzada amb marques blanques i verdes, que transcorre pels elements patrimonials més destacats del Parc, com la masia Segarrulls, una autèntica joia rural de la pagesia catalana, i algunes fonts com les de Fontanilles, de l’Ametlló i de l’Alba.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural