Hologrames, finestres que parlen i calidoscopis gegants ofereixen un viatge immersiu als inicis del geni empordanès
La Casa Natal Salvador Dalí obre les seves portes i ofereix un viatge immersiu als inicis del geni empordanès. Situada al número 6 del carrer Monturiol de Figueres, és un edifici modernista obra de l’arquitecte Josep Azemar. Dalí hi va néixer l’onze de maig de 1904 i gairebé 120 anys després, amb la seva museïtzació, la Casa esdevé un equipament cultural essencial per conèixer una de les facetes més íntimes del pintor i contextualitza la Figueres del segle XX.
La transcendència dels primers anys de vida familiar en la personalitat de Dalí està àmpliament documentada, i aquesta personalitat està completament lligada al seu art. La visita permet aprofundir en els lligams familiars del geni i conèixer el seu vessant més íntim: la conflictiva relació amb el pare, que l’acabarà desheretant i expulsant de casa; amb la mare, que moriria quan Dalí tenia només 16 anys; i amb la seva germana, amb qui mantindria una relació estreta fins conèixer a Gala.
Una part de l’exposició mostra la vida privada del geni (la seva família, el veïnatge, la formació a Madrid i el seu amor per Gala). L’altra part es centra en la seva vida pública i mediàtica (les nombroses performances, el treball amb Hitchcock i WaltDisney, la seva relació amb els mitjans de comunicació). S’ha concebut com una oportunitat per experimentar Dalí a partir de les seves múltiples facetes: personal, artística, d’escriptor, de pensador, de ‘performer’ i d’amant de la ciència.
La visita recorre les diferents plantes de la Casa amb alguns dels espais més emblemàtics de la infància del pintor, com l’habitació on va néixer. Els visitants passejaran entre hologrames, finestres que parlen, calidoscopis gegants i paisatges immersius. Més de 400 imatges guien un viatge des de la infància de Dalí fins als seus últims dies.
El fil conductor de la visita, d’una hora de duració, estableix un diàleg interior entre dues veus, disponibles en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès). D’una banda, la veu del mateix Dalí, mitjançant fragments dels seus escrits, cites, entrevistes i declaracions. De l’altra, una veu narradora que acompanya i facilitaels requeriments d’idiomes, circulació, mobilitat i orientació dins del centre. Finalment, el projecte museístic “Veus” permet descobrir la figura polièdrica de Dalí mitjançant una experiència sensorial única.