Cartoixa d'Escaladei | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Austeritat i doble ració 


L’austeritat era una de les normes bàsiques de la regla de sant Bru, que regia la vida dels cartoixans d’Escaladei. Aquesta austeritat també es feia evident a la cuina i els àpats que feien els monjos, normalment sols a la seva cel·la i en silenci: una escudella de fideus o cigrons per dinar i un sopar més lleuger, acompanyat amb aigua i vi, això sí. Tanmateix, els diumenges i les festivitats la cosa canviava i es trobaven tots al refetor per dinar plegats, també amb els germans llecs.

Separats per un envà i mantenint un silenci estricte, pares i germans s’asseien a les taules parades amb estovalles senzilles i proveïdes de vaixella de ceràmica blanca, amb l’heràldica d’Escaladei, i coberts de fusta. Al segle XVI, a la cartoixa, la vigília de Nadal era festa solemne i això volia dir que era un dels tres únics dies a l’any que els monjos rebien escudella doble. Una per dinar, de fideus, i una altra per sopar, de cigrons i ous passats per aigua. Per Nadal, a banda, també se’ls donaven torrons d’ametlles per postres.

No es pot dir que fos un Nadal d’excessos!

Recepta: Escudella blanca

Visites guiades a la Cartoixa d'Escaladei

Vídeo: La Taula Parada a la Cartoixa d'Escaladei

Vídeo: Parant taula a la Cartoixa d'Escaladei