La família que es tria
A finals del segle XIX, a les cases benestants, el menjador només servia per menjar i els àpats eren actes solemnes i una oportunitat única per impressionar els convidats. Per això es cuidaven els detalls de protocol i es vestien les taules amb riques estovalles, canelobres, copes fines, coberteria de plata o acer i vaixelles de porcellana, com les Pickman, elegantment decorades.
Al Castell d’Escornalbou, Eduard Toda celebrava el Nadal envoltat dels seus amics i les seves famílies, que convidava a passar aquestes festes amb ell perquè odiava fer-ho sol. Plegats compartien abundants àpats on, de ben segur, es barrejaven alguns dels plats que Toda havia descobert en els seus múltiples viatges pel món amb aquells menjars que li agradaven més com ara l’escudella i el gall dindi. També bons vins, xampany, neules, torrons, xocolata i cafè.
La taula parada correspon al Nadal del 1928, quan Toda va convidar el matrimoni format per Agustí Duran i Hermínia Grau. Tanmateix, els convidats no van poder arribar-hi a causa de les condicions climàtiques.
Com en devien ser, de llargues i interessants, les sobretaules a Escornalbou!
Visites teatralitzades al Castell Monestir d'Escornalbou
Recepta: Gall dindi rostit amb castanyes
Vídeo: La Taula Parada al Castell Monestir d'Escornalbou
Vídeo: parant taula al Castell Monestir d'Escornalbou