Visita i taller de cereals
A l’edat mitjana, els senyors manaven i els pagesos treballaven: cultivaven la terra, cuidaven els animals i, damunt, havien de donar als senyors una part de la collita! Jugarem a ser pagesos o senyors i després parlarem de com treballaven els pagesos de la Segarra medieval: quins cereals i llegums sembraven, com feien la farina i el pa. Finalment, podrem veure i experimentar com ho fan els pagesos, fariners i forners d’avui. Aquesta activitat compta amb la col·laboració de Sikarra Nostra, agrobotiga i centre d’interpretació de la Segarra.
Objectius
* Comprendre els trets definitoris del feudalisme com a sistema d’organització social, polític i econòmic al voltant del castell.
* Conèixer els estaments socials medievals i especialment el paper de l’agricultura i la pagesia en contraposició amb el paper dels senyors.
* Observar l’evolució dels castells des dels seus inicis fins a l’època actual en relació amb la seva funció en cada moment històric.
*Identificar els principals elements de l’entorn natural, social i cultural; analitzar la seva organització, les seves característiques i interaccions i aplicar aquesta anàlisi a diferents escales espaials i temporals.
* Planificar i realitzar projectes i aparells senzills per analitzar les propietats dels materials, les eines i les màquines que hi intervenen, tot valorant la contribució de la ciència i la tècnica en la millora de les condicions de vida de les persones.
* Participar activament en les propostes de l’activitat, valorant el diàleg i el treball en grup i mantenir una actitud de respecte vers l’espai interpretatiu i els recursos utilitzats en les activitats.
Què farem?
Visitarem el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, on descobrirem petites històries, llegendes i relats. Començarem el recorregut parlant de la línia del temps i l’època medieval, ens centrarem a fer-nos una imatge de com funcionava la societat medieval i farem referència a la importància del blat i les bones collites. Destacarem com vivien i treballaven els pagesos sota el domini dels senyors feudals a través d’un joc. També veurem la importància del riu Sió com a força motora dels molins per fer la farina i com amb la farina s’elaborava el pa. Tot seguit, farem el paral·lelisme amb l’actualitat, veurem semblances i diferències i observarem de primera mà els cereals que avui en dia són protagonistes del paisatge de la Segarra a través d’un taller, en què experimentarem amb la sembra, aprendrem a fer germinats per a les amanides i construirem un germinador. Es pot completar la visita amb una sortida per descobrir de prop el riu Sió i com s’aprofitava el curs de l’aigua per als molins fariners.
comunicativa, lingüística i audiovisual, artística i cultural, aprendre a aprendre, autonomia i iniciativa personal, coneixement i la interacció amb el món físic, social i ciutadana