Ramon Frederic de Vilana-Perles | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Històries

Ramon Frederic de Vilana-Perles

(Oliana, 1663 – Viena, 5 de juny de 1741).

Neix en una família de notaris de Barcelona i ell mateix segueix aquesta carrera. Es casa el 1689 amb Maria Teresa Fàbregues, amb qui va tenir vuit fills. Des de l’arribada a Barcelona, el 1705, de l’arxiduc Carles d’Àustria per esdevenir Carles III de la Corona d’Aragó, Ramon de Vilana-Perles inicia una llarga i profitosa carrera política al costat del monarca.

Primer és nomenat protonotari del Consell d’Aragó. L’any 1707 la seva posició encara s’enforteix més en esdevenir secretari d’estat i del despatx universal del rei. I per premiar els seus mèrits, l’any 1710, Carles III li atorgà el títol de marquès de Rialp, fet que li confereix dominis territorials i ingressos extres.

Quan Carles III marxa a Viena, el 1711, per esdevenir emperador del Sacre Imperi Romanogermànic, Vilana-Perles resta a Barcelona al costat de la reina Elisabet Cristina, governant la corona. El març del 1713 forma part del seguici que acompanya la reina en la seva marxa de Barcelona cap a Viena, si bé ell i la seva família romandran uns mesos a Milà.

En arribar a Viena, i per mediació de la reina, continua exercint com a secretari del despatx universal de l’emperador Carles VI.