Antonio Caldara | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Històries

Antonio Caldara

(Venècia, 1670 - Viena, 28 de desembre de 1736)

Compositor barroc italià conegut per les seves òperes i la seva música sacra i de cambra. Va ocupar destacats càrrecs a Màntua, Barcelona, Roma i Viena.

Procedent d’una família de músics, el seu pare, Giuseppe Caldara, fou el seu primer mestre. El 1708 és contractat per l’Arxiduc Carles –llavors Carles III de la Corona d’Aragó–, i es va instal·lar a la cort de Barcelona, on composà diverses òperes, entre les quals destaca Il più bel nome, estrenada el 2 d’agost de 1708 al Palau de la Llotja de Mar per celebrar el casament de Carles amb Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel.Aquesta òpera era un regal de noces de Carles III a la seva dona.

És una òpera en un sol acte de prop de dues hores de durada. Va ser la primera òpera que es va representar a Catalunya i la primera òpera italiana estrenada a la península Ibèrica. Després d’això, Caldara va viatjar per Itàlia i va ocupar diversos càrrecs, però el 1716 s’instal·là a la cort de Viena, on continuà treballant fins la seva mort.

La seva obra se situa en la transició del barroc al barroc tardà i se’l considera precursor del classicisme que vindrà. Va compondre 87 òperes i nombroses misses, cantates, motets, oratoris i madrigals.