Santa Teca es reivindica amb un programa cultural i gastronòmic ambiciós per a la vuitena edició del festival al Castell Monestir d’Escornalbou | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Santa Teca es reivindica amb un programa cultural i gastronòmic ambiciós per a la vuitena edició del festival al Castell Monestir d’Escornalbou

Artistes de nivell internacional actuaran en un certamen consolidat que, aquest any, suma l’univers dels fermentats a l’apartat gastronòmic i reforça el vincle entre vins i espectacles. 08.07.2024
El Castell Monestir d’Escornalbou acollirà la vuitena edició del festival d’estiu de Santa Teca, omplint d’activitat cultural i gastronòmica el cap de setmana del 13 i 14 juliol. El festival, un any més, és una cruïlla de propostes culturals i gastronòmiques que dialoguen entre elles i al mateix temps preserven l’entorn i el patrimoni.

Artistes de prestigi internacional com la pianista i cantant Marina Herlop i la compositora Clara Aguilar actuaran en el certamen durant el qual també s’estrenaran els nous discos d’Apel·les Carod i Esperit!. També hi haurà un moment pel retorn als escenaris de Teatre Magnètic, després de vuit anys, reivindicant sempre el vincle amb el patrimoni i el paisatge. Santa Teca Escornalbou també serà l’escenari on s’estrenarà Boscúria, el nou espectacle del músic de Flix, Xarim Aresté, i l’escriptora i periodista Gemma Ventura. També es podran veure artistes de renom i trajectòria consolidada com Pau de Nut i Arnau Obiols.

En l'àmbit gastronòmic, tindran un pes important els aliments fermentats, recollint l’essència del festival Fermenta! que Santa Teca ha organitzat en altres dates i espais. Alguns dels tallers que es podran realitzar seran el gínger beer, maridatges d’hidromels i derivats de l’arna, així com tallers de boles energètiques i destil·lacions. Una altra proposta gastronòmica per als assistents serà la degustació d’una cuina feta amb productes de proximitat de Llèpol (Vila-rodona), el Llagut (Tarragona), Herbivore (Reus) i Raffa Gelati (Tarragona).

Pel que fa a les propostes enològiques, a Santa Teca Escornalbou es podran tastar vins d’una desena de cellers de les comarques de Tarragona. Es tracta de projectes amb la mínima intervenció humana com els dels Celler Bàrbara Forés, Toni Sánchez-El Solà d’Ares, Ficaria Vins, Celler 9+, Josep Foraster, Niu Celler, Celler Vilalta Pere i Celler Carlania.  Els vins es podran demanar a la barra de Santa Teca però també es maridaran amb les actuacions musicals programades per incentivant el vincle cultural.

També hi haurà lloc per al diàleg amb la taula rodona “Pagesia o mort!” on participaran diferents mirades professionals, com la del geògraf, el pastor i el viticultor, que exposaran la seva visió sobre la necessitat de crear mosaics agroforestals per assegurar la conservació de paisatges i cultius.

Durant tot el cap de setmana s’han programat exposicions a diferents espais del Castell Monestir d’Escornalbou. Els artistes convidats són  Josep Maria Bové amb una instal·lació d’art digital, l’associació A.I.G.U.A amb les exposicions de joieria contemporània i una de virtual d’antics oficis del Montseny, el fotògraf Carles Fargas amb una selecció d’imatges i Carles Alcoy amb un espiral solar col·laboratiu de vímet i amb el confessionari de contes.
Les portes del festival Santa Teca s’obriran a les 12:30 h, tant dissabte com diumenge, i l’entrada al recinte i als espectacles és de forma gratuïta, encara que alguns tallers sí que són de pagament. Es poden consultar i reservar les entrades a l’espai web del festival.

El festival compta amb el suport de  l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, i la col·laboració dels ajuntaments de la Baronia: Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera, Vilanova d’Escornalbou, la Torre de Fontaubella, Colldejou i Pradell de la Teixeta.

Els organitzadors reivindiquen amb un programa potent el fet d’haver estat pioners a les comarques de Tarragona en la creació d’una proposta cultural híbrida i atrevida que aposta pel talent local i dona sentit als espais patrimonials i naturals, acollint espectacles i activitats de valor, sostenibles i necessàries.

El Castell Monestir d’Escornalbou

El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, et permetrà endinsar-te en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències.

Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l'antic monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col·leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shanghai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l'antic conjunt, s'entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153.

Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.