La Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona acollirà el pròxim 31 d’agost el concert de l’artista Beth. La cantant de Súria presentarà a Cardona el seu espectacle titulat ‘Beth, 20 anys’ en el qual fa un recorregut pels temes més estimats i coneguts de la seva trajectòria artística.
El concert, que compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, forma part del festival d’estiu “Cicle Espais” que organitza l’Ajuntament de Cardona.
Beth actuarà en format trio i cantarà les cançons que l’han acompanyat dalt dels escenaris des dels inicis de la seva carrera musical. Serà un esdeveniment per recordar moments especials i memorables. Les entrades ja són a la venda, al
següent enllaç.
El castell de Cardona, una fortalesa inexpugnable
El
Castell de Cardona és un dels conjunts monumentals més importants de Catalunya. Situat al capdamunt d’un turó que domina part de la vall del riu Cardener, el seu origen el trobem en la necessitat de protegir la preuada sal de la vall salina de Cardona.
El castell apareix documentat per primera vegada en època carolíngia (segle VIII) quan, per la seva estratègica posició, esdevé un important enclavament en la conquesta dels territoris de al-Àndalus. Posteriorment, durant la formació dels comtats catalans, els comtes de Barcelona van atorgar dues cartes de franqueses a la població de Cardona (segles IX i X) i van promoure la formació del vescomtat de Cardona. La nissaga dels Cardona –la família Folc- es convertirà progressivament en un dels llinatges més poderosos de la noblesa catalana. Assoliran els títols de vescomtes, comtes i ducs i faran del castell el centre dels seus dominis. El seu poder, fruit de les rendes de la sal, farà que siguin coneguts com els reis sense corona. Una mostra de la seva riquesa és l’edificació a l’interior del recinte del castell de la Col·legiata de Sant Vicenç, obra mestra de l’art romànic català.
A partir del segle XVII, el castell medieval es convertirà en una fortalesa moderna preparada per resistir els atacs de l’artilleria i jugarà un paper clau en les guerres dels Segadors, de Successió i del Francès. Durant la guerra de Successió (1702-1715) el castell resistirà el setge borbònic de 1711 i no capitularà fins al 18 de setembre de 1714, fent que aquesta fortalesa inexpugnable sigui coneguda com el darrer baluard de les llibertats catalanes.