Commemoració dels 150 anys de la mort de Marià Fortuny | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Commemoració dels 150 anys de la mort de Marià Fortuny

Dijous 21 de novembre se celebrarà l’acte inaugural de l’Any Fortuny al Teatre Fortuny de Reus. 18.11.2024
El 21 de novembre, Teatre Fortuny de Reus, tindrà lloc l’acte inaugural de la commemoració dels 150 anys de la mort del pintor reusenc Marià Fortuny i Marçal (1838-1874), amb la consellera de Cultura, Sònia Hernández; el comissari de l’Any Fortuny, Francesc Quílez; i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. 
 
A l’acte d’inauguració es conjugaran la música i la literatura per recordar el genial artista, amb un espectacle de petit format, que contarà amb la participació de l’actriu Aida Folch, l’historiador de l’art Ricard Bru i l’Orquestra Camerata XXI.
 
La celebració de l'Any Fortuny s'inscriu en el conjunt de commemoracions de la Generalitat de Catalunya per l'any 2024 i s’impulsa des de l’Ajuntament de Reus, a través de l’Institut Municipal Reus Cultura, amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
 
La Generalitat de Catalunya commemora anualment esdeveniments i personalitats històriques, artístiques, científiques o culturals. L’objectiu és posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’aquests fets o persones rellevants que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans.
 
En aquest cas, la commemoració del 150è aniversari de la mort de Marià Fortuny és una oportunitat per retre homenatge i revisar l’obra de qui va ser considerat el millor pintor català del segle XIX i el més internacional de tot el període, segons explica el comissari Francesc Quílez, cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del Museu Nacional d’Art de Catalunya. La commemoració comença aquesta tardor i s’allargarà fins al 2025 amb un ampli calendari d’actes, exposicions i debats entorn de la figura i l’obra d’aquest pintor i gravador excepcional.
 
El MNAC, com a museu nacional, amb un important paper a l’hora de visibilitzar la figura de Fortuny, és el centre de referència nacional i internacional per endinsar-se en l’obra del pintor. Conserva la col·lecció més important d’obres de l’artista, amb unes 2.000 produccions, entre les quals 1700 obres formen part del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC, que constitueixen el fons d’obra sobre paper més important que es conserva de Fortuny.
 
Reus, epicentre de l’Any Fortuny 
 
La commemoració de l’Any Fortuny tindrà Reus com a epicentre de la celebració amb una programació de conferències, cicles, taules rodones, exposicions i altres accions. A més, també hi ha activitats previstes arreu de Catalunya i altres poblacions vinculades a la vida professional de Fortuny com Madrid, Roma, Tetuan o Nàpols.  
 
Tota la informació està recollida a l’agenda del web commemoratiu, que s’anirà ampliant al llarg de l’any. 
 
Entre les activitats programades destaquen dues exposicions al Museu de Reus: “Marià Fortuny. Una biografia sobre paper”, que es podrà visitar entre el 28 de novembre de 2024 i el 8 de febrer de 2025; i “Fortuny, l’observació de la natura”, del 18 de setembre al 16 de desembre de 2025. Altres accions destacades són el cicle de conferències “Fortuny: la geografia sentimental d’un pintor”, que s’iniciarà el desembre del 2024 i transitarà per diverses ciutats vinculades amb l’artista; el cicle Paradigmes, que va començar al setembre i s’allarga fins al desembre; i les Jornades Fortuny, que tindran lloc a l’estudi fotogràfic de la Casa Amatller entre el 20 i el 22 de novembre. 
 
El MNAC, que participa amb importants préstecs i suport logístic i científic en les dues exposicions que organitza el Museu de Reus, també formarà part de les Jornades que organitza l’Institut Amatller i desplegarà un seguit d’activitats amb motiu d’aquesta commemoració. 
 
Fortuny, una figura cabdal 
 
Marià Fortuny i Marsal (Reus, 1838 – Roma, 1874) està considerat el millor pintor català del segle XIX i destaca per la gran projecció internacional que va tenir la seva obra en el període. Cal destacar la contribució de Fortuny per la dignificació de la pràctica del dibuix i del gravat, fins al punt que se’l reconeix com un dels autors més canònics de la disciplina. Les seves llargues estades a Roma i París li van proporcionar una xarxa de contactes que promourien la seva obra arreu.