UNI | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

UNI

Fitxa Tècnica

ARXIU HISTÒRIC DE LLEIDA
973 28 82 50

Material didàctic

Descàrrega de recursos

GUIA DE CONSULTA DELS FONS DE L’AHL PER A L’ESTUDI DE LA HISTÒRIA DEL DRET . Arxiu Històric de Lleida

Aquesta guia té com a objectiu oferir informació i assessorament sobre els fons documentals i condicions d'accés a la documentació de l’Arxiu Històric de Lleida (AHL) i a la resta d’arxius de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC); Consulta de fons documentals, presencialment o en línia; consulta de la biblioteca i hemeroteca històrica; Peticions de cita prèvia per a l’atenció personalitzada; condicions i tractament de les fonts primàries.

L'Arxiu Històric de Lleida es creà per Ordre ministerial del 26 de febrer de 1952. L’any 1981, pels traspassos de competències de l’Estat a la Generalitat de Catalunya, el Departament de Cultura va assumir la gestió d’aquest Arxiu. A més a més, tal com estableix la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i documents, l’Arxiu forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya i actua d’Arxiu Comarcal del Segrià. Actualment l’AHL custodia documents dels segles XIII al XXI, malgrat els buits i que el volum més important de fons i documentació abasta els segles XIX i XX.

Aquesta guia s’adreça especialment a l’alumnat de Grau de Dret que ha d’elaborar un treball sobre la història de Dret. La guia facilita l’accés a la consulta de les fonts jurídiques de diferents períodes històrics que es custodien a l’AHL per utilitzar-les com a recurs per a la recerca històrica.
Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

ARXIU COMARCAL DEL MARESME
93 758 24 59

L’Arxiu Comarcal del Maresme, descobreix els seus secrets

Amb aquesta sessió didàctica els alumnes descobreixen què és un arxiu, què s’hi fa, què s’hi guarda, per què, i sobretot com els pot ser útil d’una forma amena i dinàmica.

Aquesta activitat es desenvolupa a partir d’una presentació en power point de  l’arxiu, les seves funcions i els seus fons. A continuació, es mostren i comenten diferents documents originals de diverses èpoques, suports i tipologies documentals com: pergamins, fotografies, cartells, documents administratius o personals, programes de festa major, entre d'altres, escollits en funció dels interessos i demandes de cada centre.

La sessió es conclou amb un itinerari guiat per les instal·lacions de l’Arxiu, en què els alumnes recorren els espais de treball i observen in situ els diferents processos que s’apliquen per a l’organització i el tractament de la documentació: moll de descàrrega i sala de tria i primers tractaments, els dipòsits de documents i la sala de consulta.  

L’activitat es modula atenent als continguts curriculars de cadascun dels nivells educatius i permet introduir els alumnes al món de la recerca històrica, alhora que promou el coneixement i el respecte del patrimoni documental.

 

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

CONJUNT RUPESTRE DE LA ROCA DELS MOROS DEL COGUL
672 445 990

Visita guiada al Centre d'Interpretació i les pintures de la Roca dels Moros del Cogul

Us proposem una visita que permetrà explicar-vos els diversos significats amagats darrera les pintures rupestres del Cogul, un viatge als orígens de la creació artística, des d’ara fa 12000 anys. Farem un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de l’exposició UN ESPAI SAGRAT. LA ROCA DELS MOROS DEL COGUL. UN SEGLE DE RECERCA 1908-2008.

L’any 1908 va tenir lloc un esdeveniment clau per a l’estudi de l’art rupestre: el descobriment científic de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul a les Garrigues, Lleida. L’interès que va despertar en la comunitat científica d’arreu d’Europa les va convertir en el motor que va estimular la recerca de les manifestacions rupestres al nostre país, i en un dels conjunts pictòrics més importants de Catalunya i d’Europa. L’any 1998, la Roca dels Moros va ser inscrita a la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat de la UNESCO.

Farem, una introducció a l’època del Paleolític i Epipaleolític (1200-5000 ane); Una introducció a l’època Neolítica i edat de Bronze (5000-700 ane); I una introducció a l’època dels Ibers i romans (700 ane -100 dne)

Observarem mapes d’ubicació dels principals jaciments i de les pintures rupestres de l’arc mediterrani.

Ens preguntarem: Qui eren els pintors? Com feien les pintures? Quins instruments empraven? Com feien els pigments? Què volen dir les pintures? Qui eren els autors de les inscripcions? Quins instruments empraven per fer els gravats? Què volen dir les inscripcions? Seguirem una línia dels temps a dos nivells: a nivell mundial i a nivell europeu; amb indicació dels principals esdeveniments de les cultures d’arreu.

I reflexionarem sobre on som, a la Vall del riu Set, una zona que ha estat habitada per l’home de forma contínua des del paleolític, i fins els nostres dies. Testimoni d’aquesta ocupació primerenca són les pintures i gravats que es conserven in situ i que tindrem el privilegi d’admirar en aquest conjunt rupestre, la Roca del Moros del Cogul.

 

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DE CERÀMICA LA RAJOLETA
93 470 02 18

Visita guiada al Museu Can Tinturé

El Museu de Ceràmica La Rajoleta proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i educació d'adults.  

La visita a Can Tinturé descobreix un objecte senzill, la rajola de mostra, i desperta la consciència dels visitants sobre un element quotidià que ha esdevingut objecte de museu.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DE CERÀMICA LA RAJOLETA
93 470 02 18

Visita guiada al Museu de Ceràmica

El Museu de Ceràmica La Rajoleta proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i educació d'adults.  

Recorregut per la història i els diferents tipus de forns de l’antiga Fàbrica Pujol i Bausis, referent de la producció ceràmica del modernisme. La visita es pot enfocar des del punt de vista de la tecnologia o del modernisme. Es descobreixen els diferents tipus de forns de l'antiga fàbrica Pujol i Bausis i el procés de fabricació de les rajoles, tan importants a Esplugues als segles XIX i XX. 

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DE GERRI DE LA SAL
973 66 20 40

Visita guiada als Salins de Gerri de la Sal i al Museu de la Sal

El Museu de Gerri de la Sal proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i públic adult.

La vila de Gerri de la Sal es troba situada a la part meridional del Pallars Sobirà, en una estreta vall banyada pel riu Noguera Pallaresa. Quan el visitant passa per Gerri se li ofereix un espectacle ben peculiar: els salins. La sal ha estat qui ha marcat el destí dels seus habitants i també la imatge del poble; els salins arrenglerats com si d’una composició geomètrica es tractés dibuixen un paisatge de gran bellesa.

La visita guiada als Salins de Gerri comença en el recorregut d'una part de l'extensió salinera (0,9 ha) on s'explica com s'elabora la sal a Gerri. La primera parada és davant del brollador d'aigua salada on es fa una introducció de la història i s'explica l'origen del brollador i les qualitats de l'aigua salada. També es visita el brollador. Seguidament es passa a una caseta típica on hi ha una exposició de les eines que s'utilitzaven en la feina del salí. Posteriorment s'accedeix al conjunt saliner totalment restaurat (toll, caseta, era i arcabota) on s'explica com es produïa la sal artesana a Gerri.

La visita guiada al Museu ens mostra les antigues sales d'emmagatzematge de la sal, on es pot descobrir la feina que es feia dins del magatzem: tiratge de la sal, el pesatge i les empaquetadores. També es pot veure amb quatre audiovisuals i quatre maquetes la feina del salí, des de que l'aigua surt del brollador fins que es transforma en sal, i finalment hi ha un audiovisual de 5 minuts el qual ens explica la història i l'evolució de la indústria salinera a Gerri. No deixem de banda una part important com són els protagonistes, els antics saliners que surten explicant els seus records de quan treballaven al salí.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DE LA GARROTXA
972266762

Visita el Museu de la Garrotxa

Com és el nostre passat? El Museu presenta l’evolució històrica de la comarca entre finals del segle XVIII i mitjan segle XX. Què és l’art? Recorrerem les sales d’exposició permanent del Museu de la Garrotxa per apreciar els valors estètics de les obres d’art i fruir-ne. Formen la part més important de la col·lecció els quadres de l’escola d’Olot i d’artistes forans com Ramon Casas. També hi trobem escultors com Josep Clarà i Miquel Blay, i una important col·lecció de cartells modernistes.

Es tracta d’una visita informal i lúdica sense oblidar, però, el vessant acadèmic i formatiu. Es tracta de desmitificar, també, la rigidesa dels museus i facilitar la comprensió de l’art.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DELS SANTS D'OLOT
972266762

Visita el Museu dels Sants

Conèixer les tècniques artesanals de manufactura de les imatges religioses emprades en els tallers d’Olot. Obtenir informació històrica de l’activitat. Apreciar els diversos i variats elements que formen part de la col·lecció del Museu en els diferents àmbits. Fomentar la participació dels alumnes en el diàleg entre els alumnes i l’educador/a. Valorar els diferents àmbits del Museu: la casa de Marian Vayreda on va treballar en la seva creació literària, el fons d’art, el taller de sants.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU NACIONAL ARQUEOLÒGIC DE TARRAGONA
977 25 15 15

Visita al Museu Arqueològic

El MNAT proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i al públic adult i familiar.   

Recorregut guiat per les sales d'exposició permanent del Museu Arqueològic, amb la utilització de materials de supor, per tal de fer una aproximació general a la ciutat romana de Tàrraco a través dels seus objectes i materials exposats.

Habilitats que desenvolupa:

  • Descobrir la ciutat romana de Tàrraco, a través de les seves restes materials conservades al museu.
  • Conèixer el Museu Arqueològic de Tarragona, centre de conservació de les restes materials procedents de la ciutat romana de Tàrraco.
  • Valorar el nostre passat i el patrimoni. 

 

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DE CERÀMICA LA RAJOLETA
93 470 02 18

Visita combinada al Museu Can Tinturé i al Museu de Ceràmica La Rajoleta

El Museu de Ceràmica La Rajoleta proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i educació d'adults. 

La visita als dos espais permet realitzar una explicació cronològica que comença a Can Tinturé, reflex d’una producció artesanal, i continua a Pujol i Bausis, on es mostra l’evolució cap a la producció industrial de ceràmica aplicada.

Cerca més activitats