Olèrdola, la ciutat perduda | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Olèrdola, la ciutat perduda

Divina Comèdia. L’infern de Mir Geribert

Entre els segles X i XI, en plena edat mitjana, només hi havia a Catalunya deu ciutats. Una d’elles era Olèrdola, enclavament de frontera. A través de la música, la llum i la paraula recuperem la memòria d’aquesta Ciutat Perduda, la memòria que roman en la pedra i el paisatge.

La segona edició del festival Olèrdola, la Ciutat Perduda, està dedicada enguany a la Divina Comèdia, en una versió lliure al voltant de la figura del noble Mir Geribert.

Un espectacle participatiu i itinerant en una confluència màgica entre patrimoni i art contemporani. Un recorregut pels diferents espais del conjunt monumental d’Olèrdola a la descoberta de l’infern de Mir Geribert a través d’espectacles i instal·lacions artístiques.

Artistes participants

Roger Subirana, Sílvia Isach-Sinoca, Amèbik [Joan Gol/Jordi Murillo], Keith Khan, Carlos Alma, Taller zona 230, Col·lectiu Artpirineus, Venivinum. Salvador Giralt/Marc Egea/Jordi Rallo), Cantarines, Montse Nicolás (Celler Torreblanca).

Idea original i direcció: Antoni Madueño


Informació pràctica

Dates: Divendres 30 de juny i dissabte 1 de juliol

Horaris: 
  • 20.30h. Tast de vins i mostra d’art
  • 21.30h. Espectacle. Divina Comèdia: L’infern de Mir Geribert
Preu: 6 euros

  • L’aforament a l’espectacle és limitat.
  • Espectacle per a públic adult. Els accessos no estan adaptats a persones amb mobilitat reduïda
 

L'espectacle: Infern XXI

La vida de Mir Geribert va girar entorn de la revolta. Durant gran part de la seva vida es va enfrontar al comte de Barcelona, en l’espai de la terra de frontera que constituïen les terres del Penedès. A l’altra banda, els musulmans, enemics dels comtes cristians, esdevingueren els seus aliats. La seva derrota davant del comte va provocar l’acte final de sacrifici: l’enfrontament amb els seus antics companys, i la mort a les seves mans, també d’un fill seu, tot complint el deure a què obliga la noblesa i les lleis de fidelitat.

Els inicis del segle XXI han assistit també a contradiccions i matances. Camuflat en l’infern de Mir Geribert inserim els inferns particulars del nostre, materials i mentals.

Els cercles de Dant

Inspirat en la cosmologia aristotèlica, Dant aplica l’estructura de les esferes concèntriques també al món sublunar. El poeta penetra els successius cercles a través de la coneguda “selva oscura”, on s’hi poden trobar els luxuriosos, els mandrosos, els avars, els irats... i els càstigs corresponents.  En la nostra versió suggerirem només alguns d’aquests espais, sempre provant de trobar la connexió amb el món dels nostres dies.
  • La Selva oscuraCreat pel col·lectiu Arpirineus, un grup d’Artistes de les comarques pirinenques però també amb membres de Girona i Barcelona. Es tracta d’un gran volum de branques a manera de laberint il·luminat i envoltat de fum, a través del qual passaran els espectadors. Sobre l’estructura es projectarà un mapping obra de l’artista visual Sílvia Isach i una banda sonora de Roger Subirana.
  • La cisterna. L’interior de la cisterna constitueix una de les escenes imaginades pels artistes de totes les èpoques: cossos turmentats que proven de fugir-ne, mentre el fum i el foc els turmenten. Vestuari, escenografia i direcció artística de l’espai a càrrec de Keith Khan i formació en expressió corporal per Carlos Alma, en un taller participatiu que prepararà les actuacions durant la setmana anterior a la realització de l’espectacle.
  • El pla dels albats. Exposició nocturna d’obres del col·lectiu  Artpirineus.  Utilitzarem l’espai de les tombes per fer la representació d’un dels cercles, en què els heretges pateixen les seves penes. Les parets de l’antiga església i els arbres o d’altres estructures, suportaran obra plàstica amb una il·luminació particular.
  • L’església. Instal·lació d’Antoni Madueño  amb escenes medievals de l’infern, des de les miniatures i frescos medievals fins als inicis del Renaixement, adornant una projecció apocalíptica. Vídeo instal·lació a càrrec de Jordi Murillo - 25 Hombres.
  • La muralla. Veni vinum. Espectacle de Salvador Giralt , Marc Egea i Jordi Rallo.