Romànic i salines a la vora de la Noguera Pallaresa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Vistes de Gerri la Sal. 2. Monestir de Santa Maria. 3. Diada dels Raiers

Mapa

Romànic i salines a la vora de la Noguera Pallaresa

Visita el Reial Alfolí de Gerri i el Monestir de Santa Maria
Lleida
Al vessant nord del Pallars Sobirà s’ubica Gerri de la Sal, una petita vila medieval que encara conserva el recinte tancat i que destaca pel seu patrimoni industrial i arquitectònic: l’alfolí de la sal i el Monestir de Santa Maria.
 
REIAL ALFOLÍ DE GERRI
 
La sal va ser, fins fa poc temps, el principal motor econòmic de Gerri la Sal. Avui dia encara es conserva la Casa de la Sal o Reial Alfolí de Gerri, el gran magatzem on s’extreia, es tractava i s’emmagatzemava la sal des de l’edat mitjana. Considerat l’edifici civil més gran en planta de tot el Pallars, acull ara el Museu de Gerri de la Sal. Podràs conèixer el procés de producció, transformació, emmagatzematge i comercialització de l’or blanc, la sal.
 
MONESTIR DE SANTA MARIA
 
Just davant del poble, a l’altre costat del riu, hi trobem una mostra del romànic català en estat pur: el Monestir de Santa Maria. D'ordre benedictí, va ser consagrat el 1149 i es va convertir en un important centre evangelitzador. Segles més tard, però, va ser exclaustrat i avui dia només en queda l’església amb l’atri o porxo d’entrada. A l’interior s’hi poden veure fins a 30 capitells decorats.
 
DIADA DELS RAIERS
 
Si visites Gerri la Sal el primer cap de setmana de juliol, aprofita l’escapada per visitar també la Pobla de Segur, a només 10 minuts en cotxe, on, des del 1979, se celebra la Diada dels Raiers. Diumenge al matí té lloc el plat fort de la festa: la baixada dels rais pel riu. Els raiers, vestits d’època, cobreixen el tram de 5 quilòmetres entre la Presa de la Llania i el Pont de Claverol. 


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural