150 elements imprescindibles del patrimoni industrial català | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

mNACTEC
Fàbrica Asland
Colònia Sedó

150 elements imprescindibles del patrimoni industrial català

El mNACTEC presenta el mapa del patrimoni industrial a Catalunya 21.10.2015

Adoberies, bòbiles, cellers, dipòsits, fàbriques, fargues, farineres, ferrocarrils, mines, molins, ponts, serradores, torneries o vapors... Si t’agrada el patrimoni industrial estàs d’enhorabona. I si encara no el coneixes ara tens una eina que et permetrà descobrir elements patrimonials d’un alt interès històric, estètic i testimonial.

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha presentat el llistat dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial català, accessible a través del nou portal web Mapa del patrimoni industrial a Catalunya.

Al web s’hi pot trobar informació adreçada a tots els públics que inclou la història de cada element patrimonial, fotografies, informació pràctica sobre com arribar-hi o curiositats, entre d’altres dades d’interès.

La selecció és fruit d’un treball transversal i conjunt de més de quatre anys del mNACTEC, la Comissió de Directors del seu Sistema Territorial, l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC),  i diferents professionals i particulars.

Aquests 150 elements es classifiquen en:

  • 23 elements preindustrials: molins; fargues; pous de glaç; forns de calç; salines; manufactures d’indianes i paraires, i adoberies.
  • 84 elements industrials: indústria de la fusta i derivats; indústria de la construcció, indústria tèxtil, indústria agroalimentària, indústria del tabac, indústria química, indústria del suro, indústria metal·lúrgica, indústria de l’automòbil, mineria, xemeneies industrials i canals industrials.
  • 43 elements de serveis i obra pública: serveis públics d’aigua, serveis públics de gas, serveis públics d’electricitat, mercats, patrimoni ferroviari, patrimoni marítim, obres públiques, telecomunicacions i observatoris científics.

El patrimoni industrial a Catalunya

Catalunya va ser una de les primeres regions europees en iniciar, a finals del segle XVIII els processos de canvi que van permetre l’evolució des d’una societat econòmicament preindustrial a establir noves i incipients formes econòmiques i de producció plenament industrials.

El patrimoni industrial agrupa tots els elements mobles, immobles i intangibles relacionats amb els processos d'explotació i fabricació industrials. A Catalunya destaca per l'amplitud i la varietat dels sectors productius així com per l’amplia distribució geogràfica al llarg del territori.

 

Més informació: