Alt Urgell, nucli de la cristiandat | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


Interior del claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell. Josep Giribet / Departament de Cultura. CC BY-NC 2.0
 
Església de Sant Vicenç. Josep Giribet / Departament de Cultura. CC BY – NC 2.0

Mapa

Alt Urgell, nucli de la cristiandat

Visita l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya
Quan s’acosta l’hivern, passejar pel Pirineu català sempre és una delícia. Hi trobaràs tranquil·litat i natura, però també molta cultura i història. Et proposem una escapada a l’Alt Urgell per visitar alguns temples i esglésies, entre elles Santa Maria d’Urgell, una de les grans catedrals de Catalunya.
 
SANTA MARIA D’URGELL
 
Pren com a base per la teva escapada la Seu d’Urgell. Hi trobaràs una de les grans catedrals de Catalunya: Santa Maria d’Urgell, l’única catedral romànica que ha arribat fins avui dia i el millor exemple del poder del Bisbat d’Urgell. Un temple robust fet a l’estil llombard que acull des de temps medievals la seu del Bisbat.
 
PINTURES D’ESTAMARIU
 
A 15 minuts en cotxe, als afores del poble d’Estamariu, a la carretera que va fins a Bescaran, es troba l’església romànica de Sant Vicenç. L’última restauració va deixar al descobert les pintures que estaven amagades sota una capa de guix: un magnífic mural romànic conservat a l’absis de l’església i les decoracions gòtiques de l’absidiola. És un dels conjunts murals més importants conservats in situ a Catalunya.
 
MONESTIR DE SANT SADURNÍ DE TAVÈRNOLES
 
Un altre trajecte de 15 minuts et portarà des de la Seu d’Urgell al monestir de Sant Sadurní de Tavèrnoles, a les Valls de Valira, Anserall. Els orígens d’aquesta abadia benedictina no són clars, però es creu que, en estar a prop del camí reial de la Seu d’Urgell a Andorra, podia estar habilitada per a l’allotjament dels viatgers. El nom Tavèrnoles prové del llatí taverna.
 
ANDORRA
 
Andorra queda a prop. Pots acostar-te a la petita església de Sant Miquel d'Engolasters i a l’interessant temple preromànic de Santa Coloma
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural